Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βράζει ο αραβικός κόσμος


   Σαν ντόμινο ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις σε όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Αιγύπτου που έδωσαν το έναυσμα σε όλους. Η παραίτηση του Μουμπάρακ αναζωπύρωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια κατοίκους σε Ιράν, Υεμένη και Μπαχρέιν, ότι μπορούν να απαλλαγούν από τα απολυταρχικά καθεστώτα.
Μέσα σε 24 ώρες, δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν και το Μπαχρέιν, ενώ δεκάδες έχουν
τραυματιστεί και πολλοί έχουν συλληφθεί.
Τη Δευτέρα, η κατάσταση στην Τεχεράνη ήταν χαοτική, εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. «Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζε το εξαγριωμένο πλήθος, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τις διαδηλώσεις με ρίψη δακρυγόνων.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το «Πράσινο Κύμα» -το κίνημα κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ- του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί.
Σε μία επίδειξη δύναμης, το ιρανικό καθεστώς αποφάσισε τον κατ' οίκον περιορισμό του Μουσαβί. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή.
Επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα και στο Μπαχρέιν, χώρα που κατοικείται κυρίως από σιίτες, αλλά κυβερνάται από μία σουνιτική οικογένεια.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει το πλήθος που είχε κατέβει στους δρόμους των σιιτικών χωριών για την «Ημέρα Οργής», ενώ οι αρχές φέρονται να προσέφεραν χρηματικά κίνητρα για να προλάβουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των σιιτών. Στη διάρκεια των επεισοδίων, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την κατάργηση του ισχύοντας Συντάγματος και την αντικατάστασή του από άλλο, που θα προκύψει με τη συνεργασία σιιτών και σουνιτών. Οι διαδηλωτές απαιτούν ο πρωθυπουργός της χώρας να εκλέγεται άμεσα από το λαό, να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι» και να διεξαχθεί έρευνα για τους βασανισμούς πολιτών.
Ανάλογο το σκηνικό και στην Υεμένη, όπου τη Δευτέρα συγκρούστηκαν αντικυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στην πόλη Τάιζ, όσο και στην πρωτεύουσα Σαναά, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη «μη απαραίτητη» χρήση βίας από την αστυνομία, ενώ φωτορεπόρτερ του BBC δήλωσε ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι διαδηλώσεις γίνονται την ώρα που ο πρόεδρος Σάλεχ και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για συνομιλίες, προκειμένου να αποτραπεί μια εξέγερση όπως αυτή της Αιγύπτου.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου