Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Διχάζει τους ισχυρούς της G20 η ρύθμιση των αγορών

Δύο στρατόπεδα διαμορφώνονται εντός της G20 στο θέμα της ρύθμισης των διεθνών αγορών των αγροτικών εμπορευμάτων. Οι υπουργοί οικονομικών του μπλοκ των 20 κρατών συνεδριάζουν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στο Παρίσι και ήδη διαφαίνεται μεγάλη διάσταση απόψεων. Από τη μία η προεδρεύουσα Γαλλία,
 που και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανακοινώσει μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για περιορισμό της κερδοσκοπίας, και από την άλλη ένα μπλοκ κρατών με έντονα εξαγωγική γεωργία, με προεξάρχουσα τη Βραζιλία, που απορρίπτουν οποιαδήποτε ρύθμιση. Οι προτάσεις που έχει ανακοινώσει προ εβδομάδων ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για τη ρύθμιση των αγορών περιλαμβάνουν τα εξής:


● Την υποχρεωτική δέσμευση ενός μέρους της τιμής αγοράς των εμπορευμάτων ως ένα είδος εγγύησης,

● τη δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει τις βασικές πληροφορίες για τα αγροτικά προϊόντα ,όπως αποθέματα, καλλιέργειες, παραγωγή, κατανάλωση.

● τη διάκριση ανάμεσα στους «κερδοσκοπικούς» και τους «εμπορικούς» επενδυτές. ● τη δημιουργία αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης και τη σύνταξη ενός κώδικα ορθής συμπεριφοράς που θα καθιστά παράνομη την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τροφίμων προς τις φτωχότερες χώρες.

Στις προτάσεις αυτές αντιτάχθηκε σθεναρά αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα.«Αν πρέπει κάτι να κάνουμε, αυτό είναι να ενθαρρύνουμε την αύξηση της παραγωγής και όχι να τη φρενάρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαντέγκα δήλωσε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική των ανεπτυγμένων κρατών είναι αυτή που ευθύνεται για την αυξημένη κερδοσκοπία στις αγορές εμπορευμάτων και για τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Όταν όμως οι ανεπτυγμένες οικονομίες ανακάμψουν, η αυξημένη ρευστότητα θα απορροφηθεί και οι τιμές των εμπορευμάτων θα διορθώσουν από μόνες τους, χωρίς ελέγχους και παρεμβάσεις, όπως υποστηρίζει. «Η Βραζιλία είναι απόλυτα αντίθετη στη χρήση μηχανισμών για τον έλεγχο ή τη ρύθμιση των εμπορευμάτων», υπογράμμισε ο κ. Μαντέγκα.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός αναγνωρίζει ότι για την άνοδο των τιμών των τροφίμων ευθύνεται όχι μόνο η αυξανόμενη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και η κερδοσκοπία, ενώ βρήκε αφορμή να καταφερθεί και κατά των αγροτικών επιδοτήσεων που δίνουν στους αγρότες τους οι ανεπτυγμένες χώρες. Με τις θέσεις της Βραζιλίας ταυτίζεται η Αργεντινή. Σε συνάντηση του με τον κ. Μαντέγκα ενόψει της G20, o Αργεντινός ομόλογός του Αμάδο Μπουντού, επισήμανε ότι η άνοδος των τιμών πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αύξηση της παραγωγής και τη μετάδοση τεχνογνωσίας. «Η συζήτηση δεν μπορεί να περνάει από τη ρύθμιση των τιμών», τόνισε εμφατικά.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προ της σύσκεψης δήλωσε ότι η G20 θα αναλύσει τον αντίκτυπο της κερδοσκοπίας στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, εμφανίστηκε όμως πιο διπλωματική από το Γάλλο πρόεδρο. «Δεν λέμε ότι η κερδοσκοπία ευθύνεται για την αύξηση των τιμών. Ίσως την επιτείνει, ίσως την επιταχύνει, θα συζητήσουμε το θέμα. Μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου, είναι κι αυτό μια πιθανότητα», δήλωσε, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχουν ενδείξεις για σχέση ανάμεσα στην αστάθεια των τιμών και την είσοδο στις αγορές των εμπορευμάτων κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στα πλαίσια της συνόδου, μία ομάδα εργασίας υπό την προεδρία της Ιαπωνίας θα μελετήσει τον αντίκτυπο της αστάθειας των τιμών των εμπορευμάτων στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου