Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Economist: Εξοδος της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν


Την έξοδο της Ελλάδας, έστω και προσωρινά από τη συνθήκη Σένγκεν, προτείνει το βρετανικό περιοδικό «Economist», αναφερόμενο στο πρόβλημα που δημιουργεί η λαθρομετανάστευση στη χώρα, αλλά και στην ΕΕ.
Οπως μάλιστα επισημαίνει το περιοδικό, η συνθήκη Σένγκεν
προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των συνόρων εντός της ΕΕ για τους πολίτες των χωρών μελών της- αλλά και το ευρώ, τα οποία θεωρούνται ό,τι σημαντικότερο έχει γίνει μέχρι σήμερα προς την ενοποίηση της Ευρώπη, βρίσκονται υπό μεγάλες πιέσεις στην Ελλάδα.
Για να λειτουργήσουν, απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ωστόσο, αυτή έχει διαταραχθεί, πρώτα από την παράβαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τώρα σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα, ανέφερε ο «Economist».
Συγκεκριμένα, το άρθρο ξεκινά με μία γλαφυρή περιγραφή για τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών έξω από το χωριό Φυλάκιο στον Εβρο.
«Ανάμεσα από το φράχτη, χέρια εκτείνονται προς εσένα. ‘πεινάω’, ακούγεται μία φωνή. ‘Δεν έχει τουαλέτα’, φωνάζει κάποιος άλλος. Λένε δυνατά τις εθνικότητές τους, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Ιρανοί. ‘Δεν είναι Ελλάδα εδώ, αλλά Γκουαντανάμο’, ακούγεται ή το: ‘Γερμανοί, Χίτλερ, Ναζί! Γερμανικά σκυλιά!».
Μόλις τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε πως οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα είναι στο όριο «των βασανιστηρίων και της ταπεινωτικής μεταχείρισης».
Γι’ αυτό και κλιμακώθηκε και το «κύμα» αναστολής από χώρες κυρίως της Βορείου Ευρώπης, της συνθήκης του Δουβλίνου προβλέπει επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκαν- η οποία είναι προαπαιτούμενο για τη συνθήκη Σένγκεν.
Η ταπείνωση αυτή στα κέντρα υποδοχής, είναι ευθύνη της χώρας, αλλά αντιπροσωπεύει και την πίεση του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ΕΕ.
«Οπως και με την κρίση του χρέους, οι χώρες που αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα λαθρομετανάστευσης χρειάζονται βοήθεια από την ΕΕ, με αντάλλαγμα βαθιές μεταρρυθμίσεις», τόνιζε το «Economist», εκτιμώντας ότι μπορεί:
«Αν θέλει η Ελλάδα να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης του Δουβλίνου, θα πρέπει να αποδεχθεί την προσωρινή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν και την επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους».
Μέρος της λύσης, πρόσθετε πάντως, βρίσκεται στη συνεργασία με τους γείτονες της Ευρώπης.
Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις επειδή η Τουρκία επιτρέπει σε κάποιους από τους γείτονές της είσοδο χωρίς βίζα.
Επίσης, τονίζει ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τους πρόσφυγες με τους οικονομικούς μετανάστες. Οσο υπάρχει πόλεμος και καταπίεση, πρέπει να υπάρχει άσυλο. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, το ξέρει αυτό καλύτερα από τους περισσότερους: στη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών, η οικογένειά του είχε λάβει άσυλο στη Σουηδία».
Αξίζει δε να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που το «Economist», ανέφερε τα παραπάνω, οριακή ήταν η κατάσταση της υγείας των μεταναστών-απεργών πείνας, στην Αθήνα.
Λιπόθυμος μάλιστα έπεσε ενώ μιλούσε στη συνέντευξη Τύπου στο κτίριο «Υπατία», ο Χασάν, εξαιτίας υποθερμίας και μεγάλης εξάντλησης, κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας ύστερα από 25 μέρες απεργίας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν και οι γιατροί της ομάδας παρακολούθησης της υγείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου