Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου


   1473 γεννιέται στην Πολωνία ο πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος, που υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος επιστήμονας των νεότερων χρόνων, που υποστήριξε ότι, οι Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.
1660 γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός γιατρός και χημικός Φρειδερίκος Χόφμαν. Έγραψε μελέτες για
θέματα παιδιατρικής και μετεωρολογίας ενώ ήταν ο πρώτος, που περιέγραψε τον ρυθμιστικό ρόλο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.
1674 Αγγλία και Ολλανδία, τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, υπογράφουν τη συνθήκη του Westminster, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, το Νέο Άμστερνταμ περνά στα χέρια των Εγγλέζων, που την ονομάζουν Νέα Υόρκη.
1800 ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρήζει τον εαυτό του Πρώτο Ύπατο της Γαλλίας.
1861 η Ρωσία καταργεί με νόμο το τελευταίο προπύργιο της φεουδαρχίας, την δουλοπαροικία.
1876 γεννιέται ο διάσημος Ρουμάνος γλύπτης Κονσταντίν Μπρανούσι.
1877 γεννιέται ο Γερμανός πρωτοπόρος ζωγράφος Γκάμπριελ Μούντερ, που μαζί με τον Βασίλι Καντίνσκι και άλλους ζωγράφους ιδρύσαν την ομάδα Blue Riders.
1878 ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του φωνόγραφου.
1881 η πολιτεία Κάνσας των ΗΠΑ, απαγορεύει την χρήση αλκοόλ.
1900 γεννιέται στη Σμύρνη ο μεγάλος Έλληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
1902 καθίσταται υποχρεωτικός στη Γαλλία ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς.
1908 εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.
1909 παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Δημήτριος Γούναρης, μετά την αποδοκιμασία των απόψεων του για την οικονομική πολιτική. Τον διαδέχεται ο Νίκος Καλογερόπουλος.
1910 εγκαινιάζεται το Old Trafford με τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ (3-4).
1911 Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί συναντώνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα με σκοπό να εξετάσουν τα πρόσφατα συνοριακά επεισόδια.
1912 γεννιέται στο Κάνσας των ΗΠΑ ο πρωτοπόρος της τζαζ μουσικής Σταν Κέντον.
1913 εκδηλώνεται απόπειρα, με έκρηξη βόμβας στο εξοχικό του Λόυντ Τζόρτζ, αρχηγού του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων από σουφραζέτες.
1915 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο βρετανικός και γαλλικός στόλος βομβαρδίζει τα τουρκικά οχυρά της Καλλίπολης, που φρουρούν την είσοδο στη θάλασσα του Μαρμαρά και την δίοδο προς την Κωνσταντινούπολη.
1919 σημειώνεται στη Γαλλία, αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργού Κλεμανσό.
1924 γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Λι Μάρβιν.
1928 ολοκληρώνονται οι 2οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεν Μόριτς, όπου πήραν μέρος 468 αθλητές και 27 αθλήτριες από 25 χώρες σε 13 αθλήματα. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 11 του μήνα.
1932 ανεξαρτητοποιείται η Μαντζουρία.
1940 γεννιέται στο Ντιτρόιτ ο τραγουδιστής της σόουλ Σμόκυ Ρόμπινσον.
1942 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίζεται από τους Ιάπωνες το Πορτ Ντάρβιν, στα βόρεια παράλια της Αυστραλίας.
1943 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου κλέβονται έργα τέχνης από την Ολλανδία με προορισμό την πινακοθήκη του Χίτλερ, στο Λιντς της Αυστρίας.
1945 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζει η μάχη μεταξύ Αμερικανών και Γιαπωνέζων, για το νησί του Ειρηνικού Ιβοζίμα. Η μάχη λήγει με νίκη των Αμερικανών πεζοναυτών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς φέρνει τις συμμαχικές δυνάμεις, ένα βήμα πιο κοντά στην κατάληψη της Ιαπωνίας και στο τέλος του πολέμου.
1946 γεννιέται η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Κάρεν Σίλκγουντ. Πεθαίνει το 1974 κάτω από περίεργες συνθήκες σε αυτοκινητικό δυστύχημα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της για σημαντικές παραβιάσεις των κανόνων προστασίας στο πυρηνικό εργαστήριο, που δούλευε ως εργάτρια. Η ζωή της έγινε ταινία το 1983.
1949 ο Εζρα Πάουντ, αν και έγκλειστος σε φυλακή κατηγορούμενος για προδοσία, κερδίζει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή, που εκδόθηκε το 1948.
1951 πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας, Αντρέ Ζιντ.
1954 γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες.
1956 οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές.
1957 γεννιέται ο Αυστριακός ροκ τραγουδιστής Φάλκο.
1959 υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας η συμφωνία για την Κύπρο, με την οποία ιδρύεται ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο.
1961
στο Κάιρο της Αιγύπτου, φοιτητές λεηλατούν τη βελγική πρεσβεία, μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του πρωθυπουργού Λουμούμπα στο Κονγκό.
1962 πεθαίνει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ο διάσημος γιατρός - ογκολόγος Γεώργιος Παπανικολάου, δημιουργός του Τεστ-Παπ, που ανιχνεύει τις αλλοιώσεις, που προκαλεί ο καρκίνος της μήτρας.
1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι δηλώνει ότι, η Σοβιετική Ένωση είχε συμφωνήσει να αποσύρει αρκετούς από τους στρατιώτες της, που βρίσκονται στην Κούβα μέχρι τις 15 Μαρτίου.
1964 πεθαίνει ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης.
1967 γεννιέται στο Πουέρτο Ρίκο ο ηθοποιός Μπενίσιο ντελ Τόρο.
1969 στο Ιράκ, εκτελούνται επτά άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ.
1970 πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ, αξεπέραστος ερμηνευτής μολιερικών ρόλων.
1977 ο Στίβι Γουόντερ κερδίζει δύο βραβεία Γκράμι.
1980 πεθαίνει ο Αυστραλός τραγουδιστής και κιθαρίστας του Hard rock συγκροτήματος AC/DC Μπον Σκοτ.
1982 το κόμμα Φιάνα Φέιλ κερδίζει τις εκλογές στην Ιρλανδία.
1984 τα δίδυμα αδέρφια Phil και Steve Maher από τις ΗΠΑ γίνονται τα πρώτα αδέρφια, που ανεβαίνουν στο βάθρο του ίδιου ολυμπιακού αγωνίσματος, όταν κατακτούν το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο στο slalom στο Σεράγεβο.
1985 το NFL (ράγκμπι) προσθέτει 6ο διαιτητή.
1986 η αμερικανική Γερουσία μετά από 37 χρόνια αναμονής ψηφίζει τη συνθήκη, που απαγορεύει τις γενοκτονίες.
1991 χιόνι πέφτει στην έρημο Σαχάρα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.
1992 ο Άλαν Σίρερ σκοράρει στο ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας εναντίον της Γαλλίας στο Γουέμπλεϊ. Η Αγγλία θα κερδίσει με 2-0 και αυτή θα είναι η πρώτη ήττα της Γαλλίας σε 20 αγώνες.
1993 τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.
1994 η Αμερικανίδα Bonny Blair κατακτά το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της όταν κερδίζει την κούρσα των 500μ speed-skating σε χρόνο ρεκόρ 39.25" στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας
1995 στο Μεξικό, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν την υποστήριξή τους στους Ζαπατίστας.
1996 πεθαίνει στις ΗΠΑ ο μουσικός των μπλουζ, Γουόλτερ Μπράουνι ΜακΓκι, σε ηλικία 80 ετών.
1997 στην Κίνα, πεθαίνει σε ηλικία 93 χρονών ο γ.γ. του ΚΚ της Κίνας Ντενγκ Ζιαοπίνγκ.
2000 περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι παρακολουθούν την πρώτη ζωντανή μετάδοση 3 πρώτων ευρωπαϊκών ιπποδρομιών του Άσκοτ μέσω διαδικτύου.
2002 αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όργιο φημών προκαλεί η δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Οι διώξεις, μεταξύ άλλων αφορούν τη διενέργεια κατασκοπείας και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη κάνουν βουτιά στο Χρηματιστήριο. Με δήλωση του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις.
 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου