Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Το Ισραήλ αναγνώρισε ως ελληνική την ΑΟΖ του Καστελόριζου!

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει καταφέρει ακόμα να ξεκαθαρίσει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του Καστελόριζου, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου λόγω της διαμάχης με την Τουρκία, αλλά αντί για μας το έκανε το Ισραήλ!

Στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ,
περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα, αναγνωρίζεται ως 100% ελληνική ΑΟΖ που περνά από το Καστελόριζο!



Οι χάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «ΒΗΜΑonline», δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία.



Ο αγωγός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, και συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χάρη στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρω και της Μεγίστης.



Στα τέλη Απριλίου εκτιμάται ότι οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και αν θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν.



Με την πρότασή τους, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου