Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων της ΕΕ υπόσχεται ο επίτροπος Γεωργίας Ν. Τσιόλος



Αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων 
της ΕΕ υπόσχεται ο επίτροπος Γεωργίας Ν. Τσιόλος

Τη διάθεση περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των παραγωγών λαχανικών και φρούτων της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση των πωλήσεων των προϊόντων τους εξαιτίας της επιδημίας του E.coli πρότεινε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.
«Θα προτείνουμε ένα ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ» σε χρηματοπιστωτικές αρωγές για να καλυφθούν οι απώλειες των

αγροτών, δήλωσε ο Επίτροπος στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, διευκρινίζοντας ότι το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις των απωλειών που θα γίνουν από τις χώρες.
Σημείωσε ακόμη ότι για να υπολογιστεί το ποσό των αποζημιώσεων θα ληφθεί υπόψιν «η περίοδος από το τέλος Μαΐου, που σηματοδοτεί την αρχή της κρίσης έως το τέλος Ιουνίου».

Η Ισπανία διεκδικεί αποζημίωση 100% από τη Γερμανία για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη λόγω της στοχοποίησης των ισπανικών αγγουριών, που στοίχισε στις εξαγωγές της 225 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, επικρίσεις κατά της Γερμανίας διατύπωσε η Κομισιόν καταλογίζοντας στο Βερολίνο ότι έκρουσε χωρίς αποδείξεις τον κώδωνα του κινδύνου για λαχανικά χαρακτηρίζοντάς τα ύποπτα ως πηγή μετάδοσης του φονικού βακτηρίου, ενώ κήρυξε επίσης αβάσιμες απαγορεύσεις της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών.
«Έχει κρίσιμη σημασία οι εθνικές αρχές να μην σπεύδουν να κηρύξουν αναπόδεικτους συναγερμούς, επειδή αυτό δημιουργεί ψυχώσεις και προβλήματα», επισήμανε ο επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει στο Στρασβούργο.
Τόνισε ακόμη σημαντικό ότι οι συναγερμοί θα πρέπει να κηρύσσονται, όπως είπε «όταν είμαστε βέβαιοι για τα επιστημονικά δεδομένα».
Ο Επίτροπος Ντάλι ανέφερε επίσης ότι η επιδημία είναι περιορισμένη στο Αμβούργο και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να λαμβάνονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα απαγορεύσεις όλων των προϊόντων, επειδή αυτές είναι δυσανάλογες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου