Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Εκκωφαντικό μήνυμα έστειλε η Πλατεία Συντάγματος


 Εκκωφαντικό μήνυμα σε όλο τον Κόσμο έστειλε η πρωτοφανής προχθεσινή διαδήλωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία, ως γνωστόν, παρακολουθούν στενά εδώ και καιρό τις εξελίξεις στη χώρα, έκαναν εκτενείς αναφορές στη
διαδήλωση, επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσεις για το Μνημόνιο κλιμακώνονται και ενδεχομένως να έχουν σημαντική επίδραση στο πολιτικό πεδίο.
«Χιλιάδες Ελληνες πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδήλωση έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενοι στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δεύτερο όπως επισημαίνεται σε διάστημα 13 μηνών», έγραψαν οι «Financial Times».
Πιο αιχμηρό ήταν το σχόλιο του «Μπλούμπεργκ»:«Οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα δεν είναι πια οι γνώριμες αναρχικές διαμαρτυρίες, αλλά μοιάζουν περισσότερο με τις διαδηλώσεις της Αργεντινής πριν από 10 χρόνια. Και αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το πολιτικό κατεστημένο ως σύνολο».
Από την πλευρά του, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως «δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εξαγριωμένοι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, απαίτησαν την Κυριακή η κατά πολύ χρεωμένη χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της», ενώ το «Reuters» σημείωσε ότι «τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κεντρική πλατεία της Αθήνας για να δηλώσουν την οργή τους για την κακή κατάσταση της χώρας».
Παράλληλα το πρακτορείο συνδέει τις διαμαρτυρίες με τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, γράφοντας ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ξεκινά τη Δευτέρα εκστρατεία για να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας, επιβάλλοντας νέα μέτρα λιτότητας σε ένα έθνος που ήδη έχει εξεγερθεί κατά της διαφθοράς και της οικονομικής κακοδιαχείρισης».
Οι εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ για τη συμμετοχή του κόσμου στην προχθεσινή διαδήλωση είναι πάντως πολύ χαμηλότερες από εκείνες των διοργανωτών και των ελληνικών Μέσων. Τα περισσότερα κανάλια έκαναν λόγο για πάνω από 150.000 - 200.000 συμμετέχοντες, ενώ ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ, ο οποίος είχε στο παρελθόν αναλάβει την κάλυψη των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, είπε στην ιστοσελίδα «zougla.gr» πως το πλήθος ξεπερνούσε τις 500.000.
Η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αμαλίας διακόπηκε πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού που ήταν για τις 6 το απόγευμα, όταν η Αστυνομία τοποθέτησε κάγκελα μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Δεκάδες άτομα έφτασαν στο σημείο και διαπληκτίστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ωστόσο με παραινέσεις των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν.
Γύρω στις 6:30 μ.μ. ολόκληρο το οδόστρωμα της Αμαλίας είχε γεμίσει με κόσμο, ενώ όσο περνούσε η ώρα η προσέλευση αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Γύρω στις 7:30 μ.μ. οι πεζοί μπορούσαν με δυσκολία να κινηθούν στις Οδούς Οθωνος μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία και στη Φιλελλήνων μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών.
Κάποια στιγμή το Μετρό αναγκάστηκε να διακόψει τις στάσεις στην Πλατεία Συντάγματος, λόγω του μεγάλου όγκου των μετακινούμενων, ενώ οι διαδηλωτές αποβιβάζονταν στους προηγούμενους σταθμούς. Δημιουργήθηκε έτσι μία λαοθάλασσα που μετακινείτο από τις παρυφές του κέντρου προς την Πλατεία Συντάγματος.
Ενταση σημειώθηκε στην περιοχή του Κολωνακίου όταν το πλήθος που κατέβαινε προς τα κάτω από τον Ευαγγελισμό διαπίστωσε πως η Αστυνομία είχε κλείσει τη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Ευαγγελισμού, αλλά και τα μικρά στενά που οδηγούν στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής όπως η Οδός Σέκερη. Πολλοί «Αγανακτισμένοι» που περνούσαν από τα εν λόγω σημεία άρχισαν να φωνάζουν μόνοι τους ή εν χορώ κατά των Αστυνομικών και των βουλευτών δημιουργώντας έτσι μικροεστίες διαδήλωσης σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, η Οδός Κανάρη που ενώνει την Πλατεία Κολωνακίου με την Οδό Ακαδημίας είχε κατακλυστεί από τη λαοθάλασσα που κατέβαινε προς την Πλατεία, αφού οι υπόλοιποι δρόμοι παρέμεναν κλειστοί.
Οσοι έφταναν μετά τις 8:30 μ.μ. στην Οδό Πανεπιστημίου, δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το χώρο μπροστά στο Κοινοβούλιο όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ετσι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθονταν στα πεζοδρόμια της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, ενώ άλλοι περπατούσαν μέχρι το Πανεπιστήμιο και στέκονταν εκεί.
Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην κάτω πλευρά της Πλατείας, καθώς τουλάχιστον η μισή Οδός Ερμού είχε παραδοθεί στους διαδηλωτές, όπως άλλωστε και οι Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Αρκετός κόσμος υπήρχε και στην Αμαλίας προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν και χτυπούσαν κατσαρολικά, άλλοι είχαν σφυρίχτρες, ενώ κάποιοι κρατούσαν αυτοσχέδια πλακάτ από χαρτόνι στα οποία εξέφραζαν τον προβληματισμό τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν βράδιασε, εμφανίστηκαν δεκάδες λέιζερ τα οποία πωλούνταν στους γύρω δρόμους από μετανάστες.
Ακούστηκαν πολλά από τα γνωστά συνθήματα των τελευταίων ημερών όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», «κλέφτες, κλέφτες», «πάρτε το μνημόνιο», ενώ την παράσταση έκλεψαν τα πλακάτ και τα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου