Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Έρευνες ΥπΑΑΤ για νοθευμένο ελαιόλαδο στις ΗΠΑ το οποίο έφερε σήμανση ότι είναι ελληνικό



Έρευνες ΥπΑΑΤ για νοθευμένο ελαιόλαδο στις ΗΠΑ το οποίο έφερε 
σήμανση ότι είναι ελληνικό Στην επιβολή κυρώσεων προσανατολίζεται, αμέσως μόλις λάβει στα χέρια της τα απαραίτητα στοιχεία, η ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υπόθεση πώλησης νοθευμένου ελαιόλαδου στις ΗΠΑ, που έφερε τη σήμανση ότι είναι ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το θέμα έγινε γνωστό με αφορμή σχετικό έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Κουτσούκο, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.
Όπως ενημερώνει ο κ. Κουτσούκος, οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ενημερώθηκαν από ανεπίσημη καταγγελία ότι ορισμένες συσκευασίες οι οποίες κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, με σήμανση ελληνικού ελαιόλαδου, περιέχουν μη κανονικό ελαιόλαδο και το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στη σήμανση τους.
Μετά τις καταγγελίες, δόθηκε εντολή στα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν δειγματοληψία για χημική εξέταση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων οι αναλύσεις που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι πρόκειται για δείγμα μη κανονικό-νοθευμένο. Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι έχει εντοπίσει στην τοπική αγορά το εν λόγω προϊόν και θα είναι σε θέση να παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες στην Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να μην δυσφημιστεί το ελληνικό ελαιόλαδο.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται συστηματικά, στο πλαίσιο της στρατηγικής του, για το Εθνικό μας προϊόν που είναι το ελαιόλαδο», αναφέρει ο υφυπουργός και προσθέτει ότι «η στρατηγική του υπουργείου σκοπεύει να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στη διακίνηση του τυποποιημένου, ταυτοποιημένου, επώνυμου και συσκευασμένου προϊόντος στις αγορές, καθώς και στην ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής και οικονομικής θέσης του παραγωγού και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για τη διαφύλαξη του ελληνικού ελαιόλαδου και την προστασία του από αθέμιτες πρακτικές».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή επικαλούμενος καταγγελίες Ελλήνων τουριστών ότι «πλημμύρισαν τα σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης με τενεκέδες τριών λίτρων που έφεραν τη σήμανση ‘Extra Virgin Oil Kalamatas’», προς 9,9 δολάρια και ζητούσε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα για να σταματήσει η δυσφήμιση του ελληνικού ελαιόλαδου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου