Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιταλία: Αναταραχή στην κυβερνητική παράταξη μετά τις τοπικές εκλογές


Μετά την αρνητική επίδοση των κυβερνητικών κομμάτων στις τοπικές εκλογές στο Μιλάνο - όπου ο κεντροαριστερός υποψήφιος Τζουλιάνο Πιζαπία έχει σχεδόν 7 μονάδες προβάδισμα επί της συντηρητικής Λετίτσια Μοράτι - το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Άρκορε αυξάνει την απογοήτευση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Στον μικρό δήμο έξω από το Μιλάνο, στην περιοχή όπου βρίσκεται η γνωστή πλέον βίλα του πρωθυπουργού, υπερίσχυσε η υποψήφια Ροζάλμπα Κολόμπο, με ποσοστό 46,8%, ενώ ο συντηρητικός Ενρίκο Πέρεγκο δεν ξεπέρασε το 40,2%.

Παρόμοια ήταν η κατάληξη και στη Σαρδηνία. Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι συμμετείχε προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία της πόλης Όλμπια, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη θερινή του έπαυλη, βίλα Τσερτόζα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό για την Κεντροδεξιά. Ο κοινός υποψήφιος όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, Τζοβάνι Τζοβανέλι, κατάφερε να εξασφαλίσει τη δημαρχία από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Το σημαντικότερο ίσως πολιτικό στοίχημα του Μπερλουσκόνι ήταν το Μιλάνο, όπου είχε τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου της κεντροδεξιάς Λετίτσια Μοράτι. Ζήτησε από τους πολίτες να τον στηρίξουν με 53.000 προτιμήσεις, «για να μην τον κατασπαράξουν οι κομμουνιστές», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Τελικά, όμως, έλαβε μόλις 28.000 σταυρούς.

Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι είναι η πρώτη φορά που η στράτευση του μεγιστάνα πρωθυπουργού δεν βοηθά την όλη παράταξή του να εξασφαλίσει μια άνετη κι αδιαμφισβήτητη νίκη. Ως συνέπεια του όλου εκλογικού αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στις επόμενες δέκα ημέρες προεκλογικής εκστρατείας στο Μιλάνο - εν όψει του δεύτερου γύρου - εκτός και αν του ζητηθεί επισταμένα από τη Μοράτι. Ο συντονιστής του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, δήλωσε πάντως ότι «αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του Μιλάνου και δούμε γενικότερα τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι δύο παρατάξεις σημείωσαν ουσιαστικά ισοπαλία».

Για πρώτη φορά όμως, στελέχη του μπερλουσκονικού κόμματος διαχωρίζουν εμφανώς τη θέση τους. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κλάουντιο Σκαγιόλα, ζήτησε «άμεση αλλαγή πορείας, με περισσότερη μετριοπάθεια και λιγότερο εξτρεμισμό» και υπογράμμισε, παράλληλα, ότι πρέπει να «αξιολογηθούν σε βάθος όλα τα λάθη, χωρίς να ρίξουν κάποιοι τις ευθύνες στις πλάτες των αντιπάλων».

Η αντιπολίτευση, για να οριστικοποιήσει τις εκτιμήσεις της, λέει ότι αναμένει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στη Νάπολη και στο Μιλάνο. Ο γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς όμως, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα εξελίξεις, δηλώνει: «Όταν ακούω ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών έληξε με ισοπαλία, μου έρχεται να γελάσω. Ο Μπερλουσκόνι έχασε και το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να πάει σε εκλογές».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου