Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Για «νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας» μίλησε ο Γιώργος


Την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και «μαγικές συνταγές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Oπως μάλιστα τόνισε,
απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση από όλους, κοινωνία, επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα, ώστε η βούληση όλων να αλλάξει η Ελλάδα, να γίνει παντού σαφής και κατανοητή.
Απευθυνόμενος στην «15η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα», που πραγματοποιείται από προχθές στο Λαγονήσι, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται ο τουρισμός και η ναυτιλία. Και συνδυάζοντας όλα αυτά και με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, έκανε λόγο «για μια μικρή αχτίδα φωτός».
Οπως σημείωσε, η Ελλάδα ξέρει, από την παράδοσή της, τι σημαίνει να ταξιδεύεις προς την Ιθάκη, εν μέσω Κυκλώπων και Σειρήνων και τόνισε ότι σε αυτό το ταξίδι μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε, καθώς οι πολιτικές μας τώρα θέτουν τις βάσεις για μια καλύτερη και πιο ανταγωνιστική Οικονομία, βασισμένη στην καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα προϊόντων. Και τόνισε ότι η Ελλάδα θα το πετύχει αυτό γιατί πέρα από την δέσμευση της κυβέρνησης και την πολιτική της βούληση υπάρχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και ζήτησε από όλους -κοινωνία, επιχειρηματίες, κοινωνικούς εταίρους και πολιτικές ηγεσίες- νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας.
Αρνήθηκε για μία ακόμη φορά την αναδιάρθρωση χρέους καθώς «το κόστος -για τους πολίτες μας, για την Οικονομία, για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την Ευρωζώνη- είναι μεγαλύτερο από το όποιο πιθανόν όφελος».
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, είπε ότι οι Ελληνες έκαναν τεράστιες θυσίες και υπογράμμισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο αποτελεί σημάδι πως το χρέος αντιμετωπίζεται.
Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, οικονομίες κλίμακας στον δημόσιο τομέα, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει και οποιαδήποτε απαραίτητα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2011.
Τόνισε ακόμη ότι με τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου το 2015, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1% του ΑΕΠ το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε τη μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα, η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα. Επίσης, το σκέλος των δαπανών θα περιλαμβάνει την συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του Δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εισοδημάτων του προγράμματος, έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και τη διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και την ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους.
Αποκλείοντας, εκ νέου, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και πρόσθεσε πως «από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου