Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Λύση στην γήρανση του πληθυσμού οι μετανάστες


Οι πλούσιες χώρες χρειάζονται τους μετανάστες για να συντηρήσουν και να φροντίσουν τον πληθυσμό τους που γερνάει με ταχείς ρυθμούς, υποστηρίζουν ειδικοί αντικρούοντας το ξενοφοβικό κύμα που έχει διογκωθεί λόγω και της οικονομικής ύφεσης στη Δύση.


Η μετανάστευση ήταν ένα θέμα που ήλθε πολλές φορές στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που οργανώθηκε στο Τσάταμ Χάουζ του Λονδίνου με θέμα τη διαχείριση της γηράσκουσας οικονομίας. Οι ομιλητές, από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τάχθηκαν όλοι υπέρ, παρά τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει το μεταναστευτικό κύμα.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η αντιπάθεια προς τους ξένους εργάτες και όσους ζητούν άσυλο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια επειδή πιστεύεται ότι οι μετανάστες καταλαμβάνουν τις λιγοστές διαθέσιμες θέσεις εργασίας και δημιουργούν ασφυκτική πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εισροή παράνομων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, στις αρχές του χρόνου, με αφορμή τις συγκρούσεις και την αναταραχή σε πολλές χώρες, ενέτεινε τις πιέσεις και οδήγησε σε σχέδια επαναφοράς, προσωρινά, των συνοριακών ελέγχων οι οποίοι είχαν καταργηθεί με βάση τη Συνθήκη του Σένγκεν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η απόρριψη των νέων σε ηλικία μεταναστών θα ήταν κοντόφθαλμη ενέργεια αφού οι φόροι που καταβάλλονται από αυτούς βοηθούν στη συντήρηση ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων στις αναπτυσσόμενες χώρες. "Οι νέοι μετανάστες που σπούδασαν στο εξωτερικό γενικά είναι καθαροί εισφέροντες στα δημόσια οικονομικά", εξήγησε ο Φιλίπ Λεγκρέν, πολιτικός αναλυτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για τα δημογραφικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, οι γεννήσεις στην Ευρώπη παραμένουν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς, τόσο που δεν εξασφαλίζονται οι μελλοντικές συντάξεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Η.Π.Α., σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Σήμερα η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων είναι τέσσερις προς ένα. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις αυτές έως το 2060 η αναλογία θα μειωθεί σε δύο προς ένα, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου