Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η Ελλάδα λέει «παγίως» όχι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας


Την επαναβεβαίωση, πως η Ελλάδα είναι αντίθετη στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή και δραστηριοποιείται για την πυρηνική ασφάλεια σε γειτονικές μας χώρες, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Καρτάλη. 


Με την απάντησή του, ο υπουργός διευκρινίζει ότι η Ελλάδα «παγίως παρεμβαίνει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αλλά και των διμερών σχέσεων», για να επισημάνει το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει να ελεγχθούν τα επίπεδα ασφάλειας των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων της Τουρκίας (λόγω της σεισμικότητας της περιοχής) και να εναρμονιστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ασφαλείας με αυτές που ορίζει η Euratom.

Επίσης, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι, ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η χώρα μας δικαιούται να ζητεί πληροφορίες και επιθεωρήσεις για πυρηνικές μονάδες γειτονικών χωρών, καθώς επίσης να προσπαθεί να αποτρέψει τη μελλοντική χρήση πεπαλαιωμένης τεχνολογίας.

Όσον αφορά στο θέμα του Κοζλοντούι, υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή χορήγησε 550 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση των αντιδραστήρων πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και 300 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από την ένταξή της για την παύση της λειτουργίας, τον καθαρισμό και τη διαχείριση αποβλήτων του αντιδραστήρα. Η αναβάθμιση των αντιδραστήρων ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια και οι δύο που λειτουργούν έλαβαν άδεια μέχρι το 2017 και 2019.

Τέλος, στη βάση της εμπειρίας που αποκτήθηκε από το δυστύχημα της Ιαπωνίας, η ελληνική κυβέρνηση «προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τις γειτονικές χώρες, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την αντίθεσή της στη χωροθέτηση πυρηνικών εγκαταστάσεων σε μικρή απόσταση από τη χώρα μας».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου