Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Υπέρ μίας συμφωνίας των δύο κομμάτων εξουσίας τάχθηκε ο Κυριάκος


. Ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα θέματα, ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαίο έναν δομικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real.gr», o κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως θα ήταν καλό να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, λέγοντας: «Διά της πλαγίας οδού, σε ορισμένα θέματα το ΠΑΣΟΚ έχει πλησιάσει πιο κοντά στις θέσεις της ΝΔ, όπως για παράδειγμα, στην ανάγκη να υπάρχει μία ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «για να υπάρξει αυτή η σύγκλιση, πρέπει να υπάρξει μία αναγνώριση από την κυβέρνηση, ότι αυτή η πολιτική δεν βγαίνει» και να υπάρξει «μία απόφαση συνολική από τα κόμματα, για σύγκρουση με εκείνες τις συνδικαλιστικές μειοψηφίες, οι οποίες αρνούνται τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα και συχνά έχουν διακομματικό χρώμα».
Επίσης, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συγκρουστεί με τα ισχυρά συνδικάτα, όπως αυτό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «θα με βρει αρωγό».
Ωστόσο, συνέχισε χαρακτηρίζοντας ως αναγκαίο ένα δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα έχει μοναδικά υπεύθυνο για τα έσοδα.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά μόνο από ατύχημα, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν τις επιδιώκει.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους προέκυψε από το εξωτερικό, επειδή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει την πολιτική για την οποία είχε δεσμευθεί. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι «είχαμε πει κάποιοι, πως είναι πρακτικά αδύνατο να τα καταφέρει... Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε (...). Η κυβέρνηση απέτυχε στο κεντρικό της σχέδιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να επανέλθει, μόνον «εάν αλλάξει δραστικά η φορολογική πολιτική» και συγκεκριμένα «μία μείωση φορολογικών συντελεστών, ειδικά του υψηλού συντελεστή στο ΦΠΑ, μία δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει επιτέλους, να βάλει σε τάξη τις κρατικές δαπάνες».
Σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων και το ενδεχόμενο σε εκλογές να μην επιτευχθεί αυτοδυναμία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το Σύνταγμα ορίζει ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βρουν μία λύση συνεργασίας.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θέλει να γίνει κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η πάγια θέση του είναι «κάποια στιγμή στη χώρα να πάμε σε συνταγματική κατοχύρωση σταθερών εκλογικών κύκλων», αναγνωρίζοντας ωστόσο και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στο παρελθόν από τη λογική του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους το οποίο συνήθως έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που επανέρχεται η συζήτηση για πρόωρες εκλογές».
Και συμπλήρωσε:
«Ενα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η ΝΔ, οφείλει ανά πάσα στιγμή, επειδή υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές και προφανώς στις εκλογές κανείς αγωνίζεται για να τις κερδίσει και όχι να τις χάσει...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου