Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κάνει ρελάνς το καλαμπόκι και επιστρέφει σε νέα υψηλά

Πλώρη για νέο ιστορικό ρεκόρ έχει βάλει η τιμή του καλαμποκιού στις διεθνείς αγορές, μετά την αναρρίχησή του σε νέα υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές
 που μέχρι πρόσφατα το πρότειναν ως μια από τις πιο κερδοφόρες επενδυτικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο Σικάγο το καλαμπόκι πωλείται πλέον με 7,48 δολάρια το μπούσελ (ένα μπούσελ ισούται με 27,31 κιλά), στο Παρίσι η τιμή του διαμορφώνεται στα 233 ευρώ ο τόνος, ενώ στην Ιταλία επιστρέφει στα 244 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές ανακάμπτουν μετά από μια σύντομη διορθωτική περίοδο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι σπορές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παραγωγό καλαμποκιού παγκοσμίως, θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι αναμενόταν.


Επιπλέον, αυτή τη στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα είναι τα χαμηλότερα από το 2007, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Μάλιστα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη στις τιμές του καλαμποκιού παραμένουν ευοίωνες, καθώς η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, σε έκθεσή της για το επόμενο τρίμηνο, έχει θέσει ως τιμή στόχο τα 8,60 δολάρια το μπούσελ, «προβλέποντας» ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών στην αγορά του καλαμποκιού σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου του 2008, όταν έφτασε τα 7,99 δολάρια ανά μπούσελ στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Rabobank, η μείωση των αποθεμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της χρήσης του καλαμποκιού για ζωοτροφή κατά 15% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη συσσώρευση αποθεμάτων από την Κίνα, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για την παραγωγή βιοκαυσίμων, αλλά και γλυκαντικών ουσιών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου