Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ο Καντάφι αποδέχτηκε ειρηνευτικό σχέδιο


ΤΡΙΠΟΛΗ. («ΑΠΕ»). Το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έκανε δεκτό τον «χάρτη πορείας» που πρότεινε η Αφρικανική Ενωση (AU), προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην
κρίση στη Λιβύη, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακή; ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. Οι αντικαθεστωτικοί ζητούν όμως πρώτα την παραίτηση του συνταγματάρχη.
»Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Καντάφι) δέχθηκε τον χάρτη πορείας όπως τον παρουσιάσαμε», δήλωσε ο Ζούμα σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο από την κατοικία Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της AU Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο χάρτης πορείας που πρότεινε η Ενωση προβλέπει «την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων», τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.
Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν «οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Οταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους".
Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι "δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της AU, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας».
Τα μέλη της αποστολής της AU, εκτός του Ζούμα που αναχώρησε από τη Λιβύη εξαιτίας άλλων «υποχρεώσεών» του, πέρασαν τη νύχτα στην Τρίπολη και σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα.
Αυτή η επιχείρηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς οι εξεγερμένοι έχουν απορρίψει οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός η οποία δεν προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι και των γιων του.
Oι αντικαθεστωτικοί, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, θα εξετάσουν το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης που έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός, αλλά επιμένουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.
«Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.
Τις δηλώσεις τις έκανε πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.
Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη.
«Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα», είπε ο Γκεριάνι.
Από την πλευρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.
«Ο λαός πρέπει να επιτρέπεται να βγαίνει στους δρόμους για να εκφράζει την άποψή του και οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις μονάδες τους», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να βγαίνουν και να διαδηλώνουν στην Τρίπολη, τότε εντάξει. Φαντάζομαι ότι ολόκληρη η Λιβύη θα απελευθερωθεί μέσα σε λίγα λεπτά».
Ο Αμπντουλμολάχ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν συνάντηση στην πρωτεύουσα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβούν εντός ωρών στη Βεγγάζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου