. Εντονα προβληματισμένη για το μέλλον της χώρας, αλλά και τον κίνδυνο να πάνε οι θυσίες του λαού χαμένες, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλία «προκειμένου να υπάρξει μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Εξυγίανσης να υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές».
Ενδεικτικός ο διάλογος μπροστά στους δημοσιογράφους:
Mπακογιάννη: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε.
Παπούλιας: Καλημέρα. Ερχεστε από την Κρήτη μαθαίνω.
Μπακογιάννη: Ναι, έρχομαι από την Κρήτη. Κύριε Πρόεδρε, έρχομαι να σας πω ότι ανησυχώ.
Παπούλιας: Να ακούσω τις ανησυχίες σας.
Μπακογιάννη: Εχω την αίσθηση, κύριε Πρόεδρε, ότι ο λαός μας βρίσκεται σε απόγνωση και η χώρα οδεύει χωρίς σχεδιασμό, χωρίς «μπούσουλα», μ’ έναν δημόσιο διάλογο ο οποίος διεξάγεται σαν να ζούσαμε πριν από την κρίση και αγγίζει πολλές φορές τα όρια του παραλόγου. Και ήρθα να σας καταθέσω την αγωνία μου.
Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥΜ. αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το παράδειγμα της οποίας, τόνισε, δείχνει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, διότι ένα τέτοιο μήνυμα συνεννόησης θα ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα αυτοπεποίθησης τόσο για τις αγορές, όσο και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό που θα ένοιωθε ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση».
(Σ.σ. Ολα τα κόμματα στην Πορτογαλία που οδεύουν σε εκλογές, συμφώνησαν σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα λιτότητας, προκειμένου να υπαχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης).
Η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε, επίσης τον Πρόεδρο για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς επιτρόπους.
Προσυνέδριο στη Λάρισα
Η κ. Μπακογιάννη αυτή την περίοδο «οργώνει» την Ελλάδα όπου σε κάθε μεγάλη πόλη διοργανώνονται προσυνέδρια του κινήματός της. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, για το τρίτο προσυνέδριο, ενώ την Κυριακή ήταν στην Κρήτη.
Μιλώντας στη Λάρισα, η κ. Μπακογιάννη έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Συμμαχία έχει επιλέξει το δρόμο της ανατροπής, των σαρωτικών αλλαγών και των μεγάλων ρήξεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να βγει από την κρίση.
Μάλιστα, επέλεξε τη Λάρισα για να παρουσιάσει τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αγροτική οικονομία, καθώς και τις προγραμματικές θέσεις του κινήματος για την περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε αρχικά ότι «οι Ελληνες εδώ και ένα χρόνο υποχρεώνονται σε μεγάλες θυσίες. Και όσο περνάει ο καιρός, αντί οι θυσίες αυτές να πιάνουν τόπο, δείχνουν ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, καθώς η κυβέρνηση έμεινε εκεί που την αφήσαμε τον περασμένο Μάιο, όταν πήραμε τη χρηματοδότηση και αποφύγαμε, εκείνη τη στιγμή, τη χρεοκοπία».
Συνεχίζοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση, είπε ότι «δεν τόλμησε να συγκρουσθεί με τα μεγάλα και δύσκολα συστήματα, με αυτούς που ουσιαστικά συντηρούν τις σπατάλες και παράγουν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα».
Τόνισε, όμως, περιγράφοντας έτσι και λόγους ίδρυσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ότι «η Ελλάδα έχει λύση. Η Ελλάδα έχει διέξοδο. Και όσες δυνάμεις με ρεαλισμό και πίστη αγωνίζονται για σωθεί ο τόπος, πρέπει να σταθούν όρθιες. Να αντιδράσουν στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. Να συγκρουσθούν με το μηδενισμό, την άρνηση, την απαξίωση. Να μην συμβιβαστούν με την παραίτηση και το φόβο».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την αγροτική οικονομία, η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε αρχικά ότι «μέσα στην παραζάλη της υπερκατανάλωσης, του εύκολου κέρδους μέσα από δανεικά, της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, όλοι εγκαταλείψαμε την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Εγκαταλείψαμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας. Και έτσι φτάσαμε στο σημείο η αγροτική οικονομία να είναι πλήρως ανοχύρωτη».
Τέλος, αναφέρθηκε στο στόχο του κινήματος για την αγροτική οικονομία, τονίζοντας ότι επιδίωξη είναι η δημιουργία μίας εναλλακτικής, αειφόρου και καινοτόμου γεωργίας μέσα από την οποία θα προωθούνται εναλλακτικές καλλιέργειες, θα ενισχύεται επιχειρηματικότητα των αγροτών, θα αυξάνεται η παραγωγικότητα και θα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου