Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Θα ζητιανεύουν οι Ελληνες, δηλώνει Τούρκος Υπουργός


. Προσβλητικά σχόλια σε βάρος των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κατάστασης έκανε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. «Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλι, για να ζητιανεύουν», είπε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο σεμιναρίου για τον περιφερειακό Τύπο στην πόλη Ούρφα, σχετικά με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας.

Ειδικότερα, στο ειρωνικό του σχόλιο ο κ. Αρίντς είπε πως «η Τουρκία αναπτύχθηκε το 2010 με ρυθμό 8,9%. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ, πολλές χώρες είναι πνιγμένες στα χρέη, στην Ισπανία στην Πορτογαλία πέφτουν κυβερνήσεις. Η Ελλάδα χρωστά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια. Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλια για να ζητιανεύουν. Σε όλα τα εργοστάσιά τους σταμάτησε η παραγωγή. Βάλανε πωλητήριο στα εργοστάσιά τους και κανείς δεν τα αγοράζει».
Στην Ελλάδα η αντίδραση ήταν καθυστερημένη. Πρώτος ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στον Τούρκο Υπουργό. «Ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει θέση στην ιταμή αυτή πρόκληση. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η μόνιμη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, οδηγεί σε τέτοιες επαίσχυντες δηλώσεις».
Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας με τον «Ε.Κ.» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου ως «απαράδεκτες», αλλά δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει.
Τελικά, ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Η άποψη του κ. Αριντς, εικάζουμε ότι δεν αποτελεί θέση της τουρκικής κυβέρνησης γιατί στερείται αλήθειας και σοβαρότητας».
Και υπενθύμισε, ενδεικτικά: «Για όσους το ξεχνούν ότι η Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε. και της ΟΝΕ, με μεγάλα επιτεύγματα μέχρι τώρα, παρά την πρόσκαιρη κρίση, επιφυλάσσει σε όλους τους πολίτες της και διατηρεί ένα βιοτικό επίπεδο που προφανώς για πολλές άλλες χώρες θα ήταν ζηλευτό. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για την πορεία που έχει χαράξει εδώ και χρόνια και για όλα όσα σχεδιάζει για το μέλλον του».
Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας σαφώς και είναι υπαρκτή, αλλά χάρη στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού θα επέλθει ανάταξη της Οικονομίας μας μέσα από ένα εφαρμοζόμενο εθνικό σχέδιο, όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Και γι’ αυτό να είναι βέβαιοι οι πάντες».
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σχόλια στην Τουρκία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Στις 24 Οκτωβρίου 2010, ο προηγούμενος υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος Αλή Μπαμπατζάν είχε αναφέρει, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, πως «η Τουρκία θα δώσει μάθημα στην Ελλάδα για το πώς θα βγει από την κρίση».
Τότε, όμως, είχαν πιο θετική χροιά τα σχόλια, αφού σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο κ. Μπαμπατζάν είχε αναφέρει πως εισηγήθηκαν στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους όσον αφορά το θέμα διαχείρισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης. «Οταν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είδαν θερμά την εισήγησή μας αυτή μετέφερα την κατάσταση στον αξιότιμο Πρωθυπουργό μας. Ζήτησε αμέσως τον αξιότιμο Παπανδρέου. Ετσι, πήγα και τους μετέφερα τις δικές μας εμπειρίες», είχε δηλώσει ο Μπαμπατζάν σε δημοσιογράφους την ημέρα εκείνη που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

μαλλον ο κ.αριντς ξεχναει σε τι κατασταση ηταν η τουρκια πριν 10 χρονια πριν το ΔΝΤ.το οτι εχει αναπτυξη 8.9 δεν λεει τιποτα με τους μισθους τον 350 και πολλα λεω....τετοια αναπτυξη χαρισμα τους.οπου ακους πολλα κερασσια κρατα και μικρο καλαθι ο κ.αριντς δεν θα εχει κανει καμια βολτα απο την περιφερια της Κωνσταντινουπολης να δει τι σημαινει αναπτυξη στις τρωγλες που ζουνε και μαλλον ο κ.αριντς μιλαει με την τσεπη γεματη απο τα δολλαρια που πηραν για να βουλωσει το στομα της η τουρκια οσο αναφορα τους κουρδους κατα την διαρκεια του πολεμου στο ιρακ.τυχαιο? δεν νομιζω......

Δημοσίευση σχολίου