Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Παράταση ζωής για θανατοποινίτη!


Την αναβολή ακόμη μίας εκτέλεσης θανατοποινίτη αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει, όσον αφορά το αναισθητικό που χρησιμοποιείται στο ενέσιμο διάλυμα.
 Μετά τον Ντάνιελ Γουέιν Κουκ από την Αριζόνα, το δικαστήριο ανέβαλε και την εκτέλεση του Κλιβ Φόστερ από το Τέξας. Να σημειωθεί πάντως ότι στις προσφυγές τους κανείς από τους δύο θανατοποινίτες δεν αμφισβητούσε τη χρήση της αναισθητικής ουσίας στις εκτελέσεις.

Η αναστολή είναι προσωρινή, μέχρις ότου το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

Στα μέσα Μαρτίου οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν ότι ο Κλιβ Φόστερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 2004 για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας, θα ήταν ο πρώτος που επρόκειτο να εκτελεστεί με τη βοήθεια του κτηνιατρικού αναισθητικού πεντοβαρβιτάλη επειδή έχει σταματήσει στις ΗΠΑ η παρασκευή της αναισθητικής ουσίας θειοπεντάλης. Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με το αιτιολογικό ότι οι αρχές δεν τήρησαν το νόμο. Έχασαν όμως την πρώτη δίκη και ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν έφεση.

Η Πολιτεία της Αριζόνας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στις εκτελέσεις θειοπεντάλη η οποία όμως είναι αδιευκρίνιστο από πού και πώς εισάγεται στη χώρα. Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων μάλιστα υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Η διακοπή της παραγωγής θειοπεντάλης-μιας ουσίας απαραίτητης προκειμένου να μην υποφέρουν οι θανατοποινίτες κατά την έγχυση των δύο πολύ οδυνηρών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση-έχει οδηγήσει στην αναβολή πολλών εκτελέσεων στις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου