Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συνάντηση απεσταλμένου του Καντάφι με Δόλλη

Επί μία ώρα, ο προσωπικός απεσταλμένος του Καντάφι Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, ενημέρωνε τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλλη, για τις θέσεις του καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο.
Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και η Διεθνής Κοινότητα να παραμείνει ενωμένη, ασκώντας πίεση στο καθεστώς προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητος και καθοριστικός ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δόλλης άκουσε τις απόψεις που του μετέφερε ο απεσταλμένος του Καντάφι για διέξοδο από την κρίση, όπως είπε, θέσεις οι οποίες δεν απέχουν από εκείνες που διατύπωσε κατά καιρούς ο ίδιος ο Καντάφι και άλλοι εκπρόσωποι του καθεστώτος. Οι θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν συλλογικά στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο Λίβυος απεσταλμένος έφτασε στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, όπου επιχείρησε και εκεί να εκθέσει τις απόψεις του καθεστώτος για τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική θέση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις των χωρών της Ε.Ε. ώστε να ασκηθεί πίεση προς το καθεστώς για να ξεπεραστεί η κρίση.

Μόλις έφυγε ο προσωπικός απεσταλμένος του Καντάφι από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο προαύλιο του Υπουργείου κατέφθασαν δύο θηριώδη αμερικάνικα τζιπ με φιμέ τζάμια. Ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος κατευθύνθηκε στο γραφείο του κ. Δόλλη.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ

Εξάλλου, αναφερόμενος στην ελληνική διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση τριών Ολλανδών αξιωματικών από τη Λιβύη ο Δ. Δόλλης τόνισε ότι «Η Ελλάδα μπόρεσε να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν πολλοί άλλοι».

«Καταφέραμε να διαπραγματευτούμε με επιτυχία την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών και είχαμε και τη δυνατότητα να φέρουμε και 12 άτομα, Έλληνες και Λίβυους συγγενείς, με μία επιχείρηση ενός C-130. Η πατρίδα μας μπόρεσε, για μία ακόμα φορά, να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλοί άλλοι». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αναφερόμενος στην επιχείρηση-«αστραπή» του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Όπως εξήγησε ο κ. Δόλλης, η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών, για την οποία ζητήθηκε η συμβολή της χώρας μας από την ολλανδική κυβέρνηση, ξεκίνησε σε τρία παράλληλα επίπεδα: Από τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, τον υπουργό Εξωτερικών που βρίσκονταν στο Συμβούλιο Υπουργών και τον ίδιο τον κ. Δόλλη, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε απευθείας με τη Λιβύη.

Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός: «Διότι τα πράγματα δεν είναι πάρα πολύ απλά, να μπορείς να πάρεις τρία άτομα τα οποία κρατούσαν για τόσο καιρό και ούτε είναι παρά πολύ απλό να μπορέσεις να τους φέρεις με ασφάλεια πίσω στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας». «Έχουμε μία πατρίδα η οποία ενδιαφέρεται όχι μόνο για τους δικούς της τους πολίτες αλλά και βοηθάμε όπου μπορούμε να βοηθήσουμε», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου