Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μέτρα για τη μεταφορά αρνιών ενόψει του Πάσχα

Παράταση μέχρι νεωτέρας πήρε η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για άμεση σφαγή από περιοχές που ισχύουν
περιοριστικά μέτρα λόγω καταρροϊκού πυρετού.


Σύμφωνα με το έγγραφό της αρμόδιας υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η συγκεκριμένη εγκύκλιος επεκτάθηκε σε όλα τα αιγοπρόβατα ασχέτως ηλικίας.

Σε ερώτησή του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Σπύρος Γαληνός επεσήμανε ότι η κτηνοτροφία της εκλογικής περιφέρειάς του από τον Οκτώβριο του 2008 πλήττεται από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, με συνέπεια την απώλεια παραγωγής λόγω θανάτου των ζώων και της απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα). Ενόψει του Πάσχα, ο βουλευτής ζήτησε να εκδοθεί εγκαίρως εγκύκλιος για τη μεταφορά των ζώντων ζώων αποκλειστικά για σφαγή.

Όπως διευκρινίζεται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων) του υπουργείου, εκτός από την εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών στα ζώα που μετακινούνται, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα θα πρέπει να εφαρμόζονται (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία αυτά μεταφέρονται στον τόπο φόρτωσης (εντός της περιοχής που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα) και σε κάθε περίπτωση πριν από την αναχώρηση τους από περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω καταρροϊκού πυρετού.

Επιπλέον, για τη μεταφορά δεν θα πρέπει να έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού προβάτου για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών από την ημερομηνία αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου