Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας



Αυξημένη κατά 10% έως και 20% θα είναι έναντι των περυσινών, οι τιμές που δίνουν για τη βιομηχανική ντομάτα εσοδείας 2011...ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται γνωστό με έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Κουτσούκου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη για τη στήριξη των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας.

Ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι το έτος 2010 ήταν η τελευταία χρονιά εφαρμογής του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για τη βιομηχανική τομάτα και από 1.01.2011 ενσωματώθηκε στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Η διαμόρφωση των τιμών διάθεσης της βιομηχανικής τομάτας ήταν και εξακολουθεί να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των Οργανώσεων Παραγωγών και των μεταποιητών και διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

"Δεν είναι επιτρεπτή η παρέμβαση από τις κρατικές αρχές αλλά ούτε επίσης και η ανακοίνωση μιας ενιαίας τιμής, διότι κάτι τέτοιο προσκρούει στους κανόνες του ανταγωνισμού", αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θυμίζει επιπρόσθετα ότι "την πολιτική των τιμών, ασκούν οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών, που δημιουργούνται με πρωτοβουλία των ιδίων των παραγωγών".

Όσον αφορά τις εγκρίσεις συμμετοχής των βιομηχανιών στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2010, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν χορήγησε καμία έγκριση σε βιομηχανία, αν προηγουμένως δεν είχε προβεί σε εξόφληση των οφειλών της προς τις συνεργαζόμενες Ομάδες Παραγωγών για τις παραληφθείσες ποσότητες τομάτας εσοδείας 2009.

Για έναν αριθμό βιομηχανιών που είχαν πρόβλημα εξόφλησης των οφειλών τους προς τους τοματοπαραγωγούς για την τομάτα εσοδείας 2009, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική Υπουργική Απόφαση για την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που θα χορηγηθούν σε αυτές τις βιομηχανίες επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας, προκειμένου να πληρωθούν οι τοματοπαραγωγοί για την εσοδεία του 2009 και να λειτουργήσουν περισσότερες βιομηχανίες για την ομαλότερη απορρόφηση της αναμενόμενης παραγωγής του 2010, αλλά και για αποσυμπίεση στις τιμές της παραδοτέας για μεταποίηση πρώτης ύλης.

Όσον αφορά την εξόφληση της αξίας της πρώτης ύλης εσοδείας 2010, που παραδόθηκε για μεταποίηση, σε πλήρη εξόφληση έχουν προβεί οι βιομηχανίες ΝΟΜΙΚΟΣ ΑΕ, ΚΩΠΑΙΣ ΑΒΕΕ, ΖΑΝΑΕ ΑΕ, ΕΛΑΝΘΗ ΑΕ, ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ, ενώ η ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ έχει προβεί στην καταβολή του 50% της συνολικής αξίας και προβλέπεται άμεσα η πλήρης εξόφληση. Πρόβλημα ρευστότητας παρουσιάζουν οι υπόλοιπες βιομηχανίες όπου σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων Υπηρεσιών των αντίστοιχων Περιφερειακών ενοτήτων, δεν έχουν εξοφλήσει την αξία της πρώτης ύλης που παρέλαβαν για μεταποίηση το 2010.

Πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτάθηκε να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των Ομάδων Παραγωγών και των Μεταποιητών βιομηχανικής τομάτας, στην οποία θα αναφέρεται ότι οι τιμές της τομάτας θα διαμορφώνονται από δύο κριτήρια: ανάλογα με τα brix και την ποιοτική κατάταξη της πρώτης ύλης, σύμφωνα με κλίμακες που θα συμφωνηθούν από τους συμβαλλόμενους.

Αποφασίστηκε επίσης και καθορίστηκε η οριστική τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη βιομηχανική τομάτα εσοδείας 2010 σε 143,31ευρώ ανά στρέμμα για την κατηγορία παραδόσεων από 7.001 κιλά και άνω ανά στρέμμα και σε 85,054 ευρώ ανά στρέμμα για την κατηγορία παραδόσεων από 4.000-7.000 κιλά ανά στρέμμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αναλογούντα ποσά καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 28.2.2011.

Μέτρα στήριξης

Ο βουλευτής κ. Καρασμάνης που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι "εξακολουθεί να αδιαφορεί για τα προβλήματα των καλλιεργητών βιομηχανικής τομάτας" και ότι "με τις παλινωδίες της, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο".

Ο κ. Καρασμάνης έχει επισημάνει ότι "το κόστος παραγωγής-λιπάσματα, ΦΠΑ, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, γεωργικά εφόδια- έχει εκτιναχθεί στα ύψη" και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση σχέδιο στήριξης της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας και παρέμβαση προκειμένου να πληρωθούν οι τοματοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή τους. Έχει ζητήσει επιπλέον ο βουλευτής της ΝΔ, να ενημερώσει η κυβέρνηση τι προτίθεται να πράξει για τις βιομηχανίες "φαντάσματα" που δεν σεβάστηκαν ούτε τους κοινοτικούς ούτε τους εθνικούς κανονισμούς και να θα θεσμοθετηθεί η κλίμακα brix η οποία διαμορφώνει την τιμή παραγωγού σύμφωνα με την πραγματική ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας που αυτός παραδίδει στη βιομηχανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου