Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Νέες ρυθμίσεις αδειοδότησης για ιχθυοκαλλιέργειες


Οι ρυθμίσεις της αδειοδότησης μονάδων εκτροφής και ιχθυογεννητικών Σταθμών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας ορίζονται με την με αριθμό 9232.1/1/11 απόφαση του υπουργού Θαλασσίων
Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, με την οποία διευθετούνται οι δυσκολίες προσαρμογής στην προηγούμενη υπ’ αριθμ. 147144/18.02.2009 απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αντικαθίσταται.

Αναλυτικότερα, η απόφαση υπεγράφη στις 11 Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β/136/9-2-2011 και αναφέρει τα εξής:

Στις αποφάσεις μίσθωσης θαλασσίων εκτάσεων και αδειοδότησης των μονάδων εκτροφής Θαλάσσιων Μεσογειακών Ειδών Ιχθύων και των Ιχθυογεννητικών Σταθμών των ειδών αυτών, χρησιμοποιείται εφεξής ο όρος, εκτροφή «Θαλάσσιων Μεσογειακών Ιχθύων».

• Ως «Θαλάσσιοι Μεσογειακοί Ιχθύες» νοούνται: η τσιπούρα, το λαβράκι, το μυτάκι, το φαγκρί, το λυθρίνι, ο σαργός, ή συναγρίδα, η μουρμούρα, το μελανούρι, το μαγιάτικο, ο ροφός, ο κρανιάς, το μυλοκόπι, ο συκιός, η γλώσσα, το καλκάνι κ.λπ.

• Οι τεχνικές προϋποθέσεις και οι όροι εκτροφής, μίσθωσης και αδειοδότησης των εκτρεφόμενων θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, ορίζονται από τον υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

• Τα παραπάνω αναφερόμενα δεν έχουν εφαρμογή για εκτρεφόμενα θαλάσσια μεσογειακά είδη ιχθύων που υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας από διεθνείς συμβάσεις, κοινοτικούς κανονισμούς ή εθνικές διατάξεις, οι αποφάσεις μίσθωσης και αδειοδότησης των οποίων θα πρέπει να αναφέρονται στα προς εκτροφή είδη.

α) Οι φορείς των υφιστάμενων μονάδων θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να προχωρήσουν στην άμεση προσαρμογή των διοικητικών πράξεων Μίσθωσης και Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας, στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, με την υποβολή σχετικού αιτήματος στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Σε διαφορετική περίπτωση η προσαρμογή πραγματοποιείται κατά την πρώτη μεταβολή (αναμίσθωση, ανανέωση, τροποποίηση κ.λπ.) των Αποφάσεων Μίσθωσης και Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας. Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες λήξης των πράξεων αδειοδότησης δεν συμπίπτουν, η παραπάνω τροποποίηση εφαρμόζεται για το σύνολό τους κατά τη λήξη ισχύος έστω της μιας από αυτές.

β) Η ανωτέρω ρύθμιση αλλαγής των διοικητικών πράξεων για μονάδες εκτροφής και Ιχθυογεννητικούς Σταθμούς Νέων Ειδών (φαγκρί, μυτάκι, σαργός, συναγρίδα, λυθρίνι, μουρμούρα, μελανούρι), που έτυχαν οικονομικής ενίσχυσης από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους, εφαρμόζεται με την προϋπόθεση διατήρησης της υποχρέωσης παραγωγής των ειδών αυτών, σε ποσοστό 20% και για το προβλεπόμενο από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις χρονικό διάστημα.

γ) Οι διαδικασίες προσαρμογής των διοικητικών πράξεων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε «Θαλάσσιους Μεσογειακούς Ιχθύες» που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αριθμ. 147144/18.02.2009 απόφασης ΥΠ.Α.Α.Τ. όπως παρατάθηκε με την αριθμ. 93895/01.02.2010 αντίστοιχη Υ.Α., συνεχίζουν να ισχύουν.

Με ευθύνη των φορέων των μονάδων υδατοκαλλιέργειας για την ακρίβεια και την έγκαιρη αποστολή, θα πρέπει να υποβάλλονται ακριβή στοιχεία παραγωγής ανά είδος για κάθε παραγωγικό έτος (Ετήσια Απογραφικά Δελτία) έως τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου