Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΠΑΣΕΓΕΣ: Η κρίση έφερε επιστροφή στο χωράφι


Αύξηση της απασχόλησης κατά 7% στον γεωργία την τριετία 2008-2010, δηλαδή το διάστημα που συμπίπτει με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, καταγράφει η τελευταία έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ,
δείχνοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η αρνητική συγκυρία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο παραπάνω διάστημα 38.000 άνθρωποι (αριθμός που αντιστοιχεί σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη) αποφάσισαν να αλλάξουν περιβάλλον και τομέα απασχόλησης και να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη «στροφή» προς …το χωράφι και τον πρωτογενή τομέα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ο κ. Ι. Τσιφόρος, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ και η κα Χ. Σταυροπολούλου, οικονομολόγος και στέλεχος της Υπηρεσίας Εκπαίδευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, ενώ στην αγορά εργασίας του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα οικονομικής δραστηριότητας της χώρας συνεχίζεται η επιδείνωση των βασικών δεικτών επίδοσης σε όρους απασχόλησης και ανεργίας, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν σαφείς νεότερες ενδείξεις ανάκαμψης, στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης - κατά 7% στην τριετία 2008-2010, η οποία αντιστοιχεί σε 38.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας, καθώς από τη μια πλευρά οι βραχυχρόνιες προοπτικές της απασχόλησης παραμένουν αρνητικές σε όλους τους κλάδους, ενώ από την άλλη το ποσοστό ανεργίας συνεχώς μεγεθύνεται, φθάνοντας το Δεκέμβριο του 2010 στο 14,8%, έναντι του 10,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Από την ανάλυση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών της αύξησης αυτής, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο, το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, που εκτιμώνται σε 551,3 χιλ., καλύπτοντας ποσοστό της τάξεως του 12,5% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Ειδικότερα, το 2010 σε σύγκριση με το 2008 οι νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα είναι της τάξεως των 38.000 και πλέον, από τις οποίες το 95% αναλογεί στην γεωργία και το υπόλοιπο στην αλιεία. Στο διάστημα αυτό, συγκριτικά, ανακτήθηκε σχεδόν στο σύνολό της η απώλεια των θέσεων εργασίας της περιόδου 2005-2008.

Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι η δυναμική του πρωτογενούς τομέα και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς σε περιφερειακό επίπεδο Πελοπόννησος και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσιάζουν μείωση της απασχόλησης κατά το διάστημα 2008-2010.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες Περιφέρειες καταγράφουν σημαντική αύξηση, με περισσότερο «κερδισμένες» σε ποσοστά τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Αναφορικά, τώρα με το ποιοτικό στοιχείο της θέσης στο επάγγελμα, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στην κατηγορία των μισθωτών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, κατά 40%, με αποτέλεσμα τη σημαντική συνεισφορά στη μερική απασχόληση.

«Το στοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της δυσκολίας ανεύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης στους άλλους κλάδους της οικονομίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό συνεχίζουν να αποτελούν τη δεσπόζουσα επαγγελματική κατηγορία μεταξύ των απασχολουμένων,  ενώ καταγράφεται μείωση της απασχόλησης στην κατηγορία των βοηθών στις οικογενειακές επιχειρήσεις», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

H ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας η ΠΑΣΕΓΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

Η τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 7% και πλέον στο διάστημα της τριετίας 2008-2010 με τη δημιουργία 38.000 νέων θέσεων εργασίας, όπως καταγράφει η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει τη σημασία που αποκτά συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αντιμετώπιση της ύφεσης που πλήττει την αγορά εργασίας, σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, με την αύξηση του αριθμού των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα, αλλά και με μετακίνηση εργαζομένων από άλλους τομείς της οικονομίας, αποκτά ιδιαίτερη αξία μια και πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία επιδεινώνονται συνεχώς οι δείκτες απασχόλησης και ανεργίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εύρεση εργασίας.

Αποκτά επίσης ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, με σημαντική άνοδο στην κατηγορία της μισθωτής απασχόλησης και μάλιστα σε τομείς δραστηριότητας που συνδέονται με την παραγωγή διατροφικών αγροτικών προϊόντων (δενδρώδεις καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία). Πρόκειται συνεπώς για μια θετική αναστροφή της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, η οποία οφείλεται άμεσα να υποστηριχτεί ώστε να αποκτήσει δυναμική και επιχειρηματικό χαρακτήρα.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας “Στην κρίσιμη περίοδο ύφεσης που διανύουμε, η σημαντική αυτή συνεισφορά στη στήριξη του παραγωγικού και του κοινωνικού ιστού της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντιμετώπισης του διατροφικού ελλείμματος της χώρας και της συμβολής στη βελτίωση του περιβάλλοντος, αποτελούν κριτήρια που θέτουν τον αγροτικό τομέα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, ως τον τομέα εκείνο προς τον οποίο οφείλεται, κατά προτεραιότητα, να κατευθυνθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές της Κυβέρνησης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου