Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

"Κινδυνεύει με εμφύλιο η Λιβύη"


Με τηλεοπτικό του μήνυμα στο κρατικό κανάλι LIBYAN TV ο γιος του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Kαντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι προειδοποίησε τη χώρα ότι η Λιβύη μπορεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Ο Σαίφ υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.
«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε
μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.



Προανήγγειλε, μάλιστα, τη σύγκλιση του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών.



Ο Σαίφ που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία.



Όπως είπε, οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο, με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.



Ο Σαίφ, επίσης, αναγνώρισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.



Σύμφωνα, βέβαια, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα.



Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο του στρατού για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.



Νωρίτερα, εκατοντάδες Λίβυοι, οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, επετέθησαν εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη. Τέσσερις ξένοι εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.



Πρόεδρος της Υεμένης: «Δεν παραιτούμαι»



Από την άλλη, ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, απορρίπτει την εντολή του λαού για παραίτηση τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος του αποτελούν απαράδεκτες πράξεις, ενώ ζήτησε εκ νέου διάλογο με τους διαδηλωτές.



Μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων που έχουν αφήσει πίσω τους εννέα νεκρούς, ο πρόεδρος της Υεμένης διέταξε το στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών «μόνο σε περίπτωση αυτο-άμυνας».



Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου