Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αυξάνονται οι νεκροί της εξέγερσης στη Μέση Ανατολή


Οι Αρχές του Μπαχρέιν άνοιξαν χθες πυρ εν ψυχρώ σε εκατοντάδες διαδηλωτές που πορευόντουσαν προς την πλατεία Μαργαριταριού, ύστερα από τις κηδείες των θυμάτων της βάρβαρης καταστολής που είχε προηγηθεί προχθές στην ίδια πλατεία. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε χθες η αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι λιβυκές Αρχές τις διαδηλώσεις της Πέμπτης κατά την «Ημέρα της
Οργής», καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα στις συγκρούσεις με την Αστυνομία.
Στη Μανάμα του Μπαχρέιν είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άτομα στην πλατεία, όταν η Αστυνομία θέλησε να την εκκαθαρίσει προχθές τα ξημερώματα από τις χιλιάδες των διαδηλωτών που είχαν διανυκτερεύσει εκεί. Και χθες οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε όσους πορεύονταν προς την πλατεία. Σε δευτερόλεπτα πανικόβλητοι οι πολίτες έτρεχαν να σωθούν, ενώ γύρω τους έσκαγαν χειροβομβίδες κρότου.
Δυτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα πυρά προέρχονταν από το Στρατό και όχι από την Αστυνομία, και ότι οι διαδηλωτές άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος μόλις ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.
Δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο Στρατός χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά ή πλαστικές σφαίρες, ενώ λίγο μετά από ένα ελικόπτερο πυροβολήθηκε ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης που μαγνητοσκοπούσαν ένα βίντεο για τα βίαια επεισόδια.
Σύμφωνα πάντως με το «ΑΡ», βαριά πυρά στόχευαν στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ οι διαδηλωτές αποκρούονταν με χημικά και δακρυγόνα. Ωστόσο, πάνω από είκοσι πολίτες τραυματίστηκαν, ορισμένοι πολύ σοβαρά.
Πριν τη βίαιη καταστολή, χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στις κηδείες των θυμάτων, που εξελίχθηκαν σε νέες διαδηλώσεις. Ο θρήνος των συγγενών των θυμάτων έγινε θρήνος όλων των διαδηλωτών που μετατράπηκαν σε εξαγριωμένους ανθρώπους φωνάζοντας «θάνατος στον Χαλιφά» (ο βασιλιάς), ενώ η αντιπολίτευση αποσύρθηκε από το Κοινοβούλιο και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.
Σε αυτό το μικρό νησιωτικό βασίλειο, όπου έχει βάση και ο αμερικανικός 5ος Στόλος, η σουνιτική μειοψηφία που κυβερνά απαντάει με τη βία στις ειρηνικές διαδηλώσεις της σιιτικής πλειοψηφίας.
Διαδηλώσεις όμως έγιναν χθες και στην Υεμένη, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, με συνθήματα κατά του προέδρου Αλί Αμπουλάχ Σάλεχ.
Λιβύη
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, από το βράδυ της Τρίτης, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και έχουν τραυματίσει δεκάδες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της χώρας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επικαλείται διασταυρωμένες μαρτυρίες πολλών αυτοπτών μαρτύρων και καλεί τις Αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις προετοιμάζονταν για χθες, μετά την προσευχή το μεσημέρι της Παρασκευής.
Τελευταίες πληροφορίες από τη Λιβύη, αναφέρουν ότι πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν από φυλακή της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, όπου σημειώνονται και οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Οι κρατούμενοι που διέφυγαν πυρπόλησαν στη συνέχεια το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, μια τράπεζα και αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης.
Τις πληροφορίες αναφέρει η εφημερίδα «Quryna», που πρόσκειται στον Σέιφ αλ Ισλάμ, γιο του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Παράλληλα, δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν χθες ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην Ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.
Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις στηρίζονται σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν με ανθρώπους στην πόλη αυτή των περίπου 250.000 κατοίκων, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Ιράν
Στο Ιράν, που δεν είναι αραβική χώρα, αλλά η αντιπολίτευση εμπνέεται από τις διαδηλώσεις των άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, αγνοείται η τύχη μίας ηγετικής προσωπικότητας της αντιπολίτευσης του Χουσεϊν Μουσαβί, γεννώντας φόβους ότι η εξαφάνισή του συνδέεται με τις πρόσφατες αιματηρές διαδηλώσεις.
Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι μεγαλύτερες από το 2009 όταν είχαν γίνει από την αντιπολίτευση για να καταγγελθεί η νοθεία στις εκλογές. Νέα διαδήλωση έχει αναγγελθεί για την Κυριακή.
Αλγερία
Στην Αλγερία, όπου είχαν γίνει διαδηλώσεις πριν από οπουδήποτε αλλού και είχαν κατασταλεί άγρια, έχει προαναγγελθεί για σήμερα νέα κινητοποίηση, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε «ξένη επέμβαση».
Αίγυπτος
Τέλος,στην Αίγυπτο, και παρά την έκπτωση του προέδρου Μουμπάρακ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ σε μια κίνηση πίεσης προς το στρατιωτικό καθεστώς, που έχει προσωρινά αναλάβει την εξουσία, να προχωρήσει γρήγορα στη δημοκρατία. Επικρατούν επίσης φόβοι, ότι ο Στρατός δεν οδηγεί την αγορά σε μία ελεύθερη οικονομία για να μη χάσει τα προνόμια που διατηρεί, ενώ ανθρωπιστικές ομάδες έχουν αρχίσει να τον εμπλέκουν και στην εξαφάνιση και δολοφονία διαδηλωτών κατά τις ημέρες της εξέγερσης.
Οι εξεγέρσεις αυτές δημιουργούν έναν πρόσθετο πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον. Ειδικά για το Μπαχρέιν, κυρίως από το φόβο να μην μεταπηδήσει στη Σαουδική Αραβία. Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία έχουν ορισμένες ομοιότητες. Και τα δύο κράτη κυβερνώνται από σουνιτικές ηγεσίες. Στο Μαχρέιν οι σιίτες αποτελούν το 70% του πληθυσμού, ενώ στην Σ. Αραβία υπάρχει μεγάλη σιιτική μειονότητα στα ανατολικά της, όπου και οι πετρελαιοπηγές. Γεγονός που θα ήθελε να εκμεταλλευθεί η σιιτική κυβέρνηση του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου