Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

61ο φεστιβάλ Βερολίνου

Ιρανικός θρίαμβος αλλά και ελληνοαλβανική διάκριση.
Εχοντας αποσπάσει τρία βασικά βραβεία_ την Χρυσή Αρκτο καλύτερης ταινίας... το βραβείο γυναικείας ερμηνείας και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, η ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί«Ναντέρ και Σιμίν_ Ενας χωρισμός» («Nader And Simin, A Separation») είναι
χωρίς αμφιβολία η μεγάλη θριαμβεύτρια της 61ης κινηματογραφικής διοργάνωσης.

Το παράξενο στις βραβεύσεις των ηθοποιών είναι τόσο στις γυναίκες γυναίκες, όσο και στους άντρεςβραβεύθηκαν όλοι οι ηθοποιοί των βασικών ρόλων. Το φεστιβάλ Βερολίνου μας έχει συνηθίσει σε ανορθόδοξες βραβεύσεις και με πρόεδρος εφέτος την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η παράδοση δεν έσπασε.

Γνωστός από την σπουδαία ταινία «Τι απέγινε η Ελι;» που είχε επίσης διαγωνισθεί στο φεστιβάλ Βερολίνου πριν από δυο χρόνια, ο Φαρχαντί απέδειξε ότι δικαίως ανήκει στις μεγαλύτερες δυνάμεις του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου.

Η έκπληξη της μέτριας εφετινής διοργάνωσης, «Το άλογο του Τορίνου» του μαγιάρου Μπέλα Ταρ,ένα βαρύ ,ασπρόμαυρο και υποβλητικόφιλμ που διαδραματίζεται σε ένα αγροτικό σπίτι με ήρωες έναν άντρα και την κόρη του, έφυγε από το φεστιβάλ με την Αργυρή Αρκτο_ Μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Η Αργυρή Αρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας δόθηκε στον γερμανό Ούλριχ Κόλερ για της «Ασθένεια του ύπνου» («Sleepingsickness») που όμως αποδοκιμάστηκε στην πρώτη δημοσιογραφική προβολή της.

Άλλη μια εκκεντρικότητα ήταν το μοίρασμα της Αργυρής Αρκτου ξεχωριστής καλλιτεχνικής συμβολής. Μοιράστηκε στην … ίδια ταινία, το «Βραβείο» («Theprize») της Πόλα Μάρκοβιτς: την κέρδισε οδιευθυντή φωτογραφίας Βόιτσεκ Σταρόν και η Μπάρμπαρα Ενρίκεζ που υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνσή της.

Την Αργυρή Αρκτο καλύτερου σεναρίου απέσπασε η αμερικανική ταινία του Τζόσουα Μάρστον «Η άφεση του αίματος» («TheForgivenessOfBlood»)

Μια ακόμη διάκριση που αφορά την χώρα μας είναι της ταινίας «Αμνηστία» του αλβανού σκηνοθέτη Μπουγιάρ Αλιμάνιπου προβλήθηκε στο τμήμα Φόρμου. Το φιλμ απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Αιθουσαρχών Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου