Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Έλλειψη πατάτας στην αγορά εκτοξεύει την τιμή


«Πατατούλες» θα πουν τις πατάτες οι καταναλωτές λόγω των ελλείψεων στην αγορά αλλά και της ανόδου της τιμής του προϊόντος που αποτελεί είδος της καθημερινής διατροφής των οικογενειών.

Οι πατάτες στο Οροπέδιο Λασιθίου σχεδόν έχουν εξαντληθεί, στη
Μεσαρά δεν γίνεται συγκομιδή λόγω συνεχών βροχοπτώσεων, οι εισαγωγές από την Αίγυπτο έχουν σταματήσει λόγω των ταραχών και οι τιμές λιανικής πώλησης της πατάτας «πέταξαν» μέχρι και 1,20 ευρώ το κιλό. Την έλλειψη στην αγορά αναμένεται να…αξιοποιήσουν οι «γνωστοί - άγνωστοι» στις ελεγκτικές υπηρεσίες κερδοσκόποι, προκειμένου να αντλήσουν έσοδα σε βάρος βέβαια των καταναλωτών.
Η τιμή χονδρικής πώλησης της πατάτας από την κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου (βάσει τιμολογίων) είχε φθάσει στα 75 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή συνολικά τα 85 λεπτά!! Αν υπολογιστούν τα έξοδα  των μανάβικων (εφορία, λειτουργικά) στα 10 -15 λεπτά, τότε η κατώτατη τιμή λιανικής πώλησης της πατάτας διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο των οπωροπωλών του Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη. Κατά συνέπεια, από χθες πολλά μανάβικα πουλούσαν σε τιμές 1,10-1,20 ευρώ το κιλό, όπως είπε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ζήτησε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους στην αγορά για κερδοσκοπία, αφού είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά κυρίως λόγω της διακοπής των εισαγωγών από την Αίγυπτο.
 
Δεν υπάρχουν πατάτες…
Προς το παρόν οι πατάτες που υπάρχουν στα σημεία χονδρικής πώλησης είναι λίγες.  Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε  ο διευθυντής της Ένωσης Οροπεδίου Λασιθίου  Θοδωρής Μουδάτσος «οι  ποσότητες πατάτας που έχουμε αυτή την περίοδο είναι ασήμαντες».
Η συγκομιδή στο Οροπέδιο γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι το Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια οι πατάτες αποθηκεύονται από την Ένωση και διατίθενται σταδιακά στην αγορά. Κατά την προηγούμενη παραγωγική περίοδο η μέση τιμή παραγωγού ήταν μόλις 30 λεπτά. Σχεδόν πάντα το Φεβρουάριο το Οροπέδιο έχει «ξεπουλήσει».  
Στη Μεσαρά η συγκομιδή των πατατών γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο: Τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις στη Μεσαρά όμως δεν επιτρέπουν στους αγρότες να πάνε στους κήπους τους. Όπως μας είπε πατατοπαραγωγός από τη Μεσαρά, μόνο προχθές, μέσα σε μία μέρα,  το ύψος της βροχής στον Πύργο έφθασε τα 110 χιλιοστά! Κατά συνέπεια θα περάσουν περίπου 15 ημέρες για να μπορέσει να κάνει συγκομιδή.
Η Κρήτη παραλαμβάνει πατάτες από τη Θήβα (όπου όμως και εκεί οι ποσότητες δεν είναι…ανεξάντλητες) και λιγότερο από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι η Θήβα τροφοδοτεί μεγάλες περιοχές της χώρας.
Κάθε χρόνο μέσα στο Φεβρουάριο ξεκινούν οι εισαγωγές πατατών από την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων της λαχαναγοράς Γιώργο Πουλινάκη. Φέτος όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν λόγω των ταραχών στη συγκεκριμένη χώρα. Έτσι, προς το παρόν οι εισαγωγές έχουν διακοπεί. Οι πατάτες της Αιγύπτου έρχονται στην Κρήτη μέσω άλλων τελωνείων όπως του Πειραιά. Δεν γίνονται δηλαδή απευθείας εισαγωγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου