Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκοκύπριοι κατά Τουρκίας


   Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τουρκιας και τους Τουρκοκύπριους, η οποία συνεχώς οξύνεται με τον Ερντογάν να προχωρά σε ακόμα πιο σκληρές δηλώσεις,
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε την παραπομπή στη Δικαιοσύνη Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών που πρόσβαλαν την Τουρκία στη
διάρκεια συγκέντρωσης. Νέα διαδήλωση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα είναι συμβολική, αλλά προγραμματίζονται άλλες μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αναφέρεται και στο πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» με τίτλο: «Σύντομα με μαζικές διαδηλώσεις».
Ο Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου από τον οποίο ζήτησε να επιδείξει «την αναγκαία στάση».
«Είμαστε αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις, νέες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουν ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θέλουμε με αυτές τις κινητοποιήσεις να δείξουμε ότι επιθυμούμε να κυβερνούμε εμείς τον τόπο μας», τόνισε ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος».
Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. «Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα», συμπλήρωσε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως έχει παρακολουθήσει βίντεο από τις διαδηλώσεις και παρατήρησε ότι σε αυτές υπήρχαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι η τουρκική και σημείωσε πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση έπρεπε να επιδείξει την αναγκαία στάση απέναντι σε τέτοιες μη δημοκρατικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν προσβολή της Τουρκίας, σε βαθμό που στα πανό υπήρχαν μέχρι και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας».
Η διαδήλωση στα Κατεχόμενα είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου από συνδικάτα εργαζομένων κατά του οικονομικού πακέτου που επέβαλε η Τουρκία στους Τουρκοκύπριους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου