Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ντ. Μπακογιάννη : «Είναι δικό του θέμα το πότε ο Κ. Καραμανλής θα αποφασίσει να μιλήσει»


Είμαι η μόνη που δεν φτύνω τους ανθρώπους, που δεν είναι πια στην εξουσία», επεσήμανε η Πρόεδρος της "Δημοκρατίας Συμμαχίας" Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σε συνομιλία που είχε με τους
πολιτικούς συντάκτες, στα γραφεία του κόμματός της.

Σημείωσε δε ότι «είναι δικό του θέμα» το πότε ο Κώστας Καραμανλής θα αποφασίσει να μιλήσει, λέγοντας πως ο "καθένας διαχειρίζεται την ιστορία του με απόλυτα δικά του κριτήρια".
Σε ερώτηση δε αν ήταν στη θέση του πρώην πρωθυπουργού τι θα έκανε απάντησε: "Εγώ είμαι κόρη του Μητσοτάκη".
Και επεσήμανε πως σέβεται την επιλογή του Κώστα Καραμανλή και δεν τη σχολιάζει.
Επίσης χαρακτήρισε στρατηγικό και πολιτικό λάθος της ΝΔ, το θέμα της παραπομπής του Κώστα Σημίτη, τονίζοντας ότι για να παραπεμφθεί ένας πρώην πρωθυπουργός πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις, που τον αφορούν και "όχι γενικώς ότι συνεργάτες του έχουν κάνει λαδιά, που στην περίπτωση αυτή είμαι σίγουρη ότι έχουν κάνει".
Εξήγησε, παράλληλα, πως πρόκειται για στρατηγικό λάθος, καθώς στόχος μιας κεντροδεξιάς παράταξης είναι το Κέντρο και "αυτοί που ψήφισαν Σημίτη και Καραμανλή σήμερα έχουν φύγει με μεγάλα πηδήματα".
Επιπλέον επανέλαβε πως ήταν ιστορικό λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέφερε ότι αν ζούσε ο Παύλος Μπακογιάννης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε γίνει.
Η Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Είπε ότι για να γίνουν εκλογές πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή κατάρρευσης, ενώ εστίασε τη συλλογιστική της σε τρία ζητήματα:
Στο θέμα του Συντάγματος και της καθιέρωσης δημοσιονομικού κανόνα είπε ότι "δεν θα το περάσουν έτσι όπως λέει ο Θ. Πάγκαλος σήμερα". Επεσήμανε πως είναι σημαντικό να αυτοδεσμευτούμε για τις επόμενες γενιές ότι δεν θα πάθουν ό,τι πάθαμε εμείς, πρόσθεσε ότι "αν δεν υπάρξει συνταγματική ρύθμιση θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα" και υποστήριξε πως διαφωνούν εκείνοι "που ονειρεύονται να ξανακάνουν την πολιτική των ελλειμμάτων".
Το δεύτερο θέμα που έθιξε ήταν αυτό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τάχθηκε κατά της μείωσής τους.
Το δε τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το φορολογικό, όπου έκανε εκ νέου λόγο για μείωση της φορολογίας.
Πρόσθεσε πως αυτά τα τρία ζητήματα θα προκαλέσουν μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και είναι δύσκολο αυτή η κουβέντα να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.
"Αν η κυβέρνηση αρνηθεί την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα στο Σύνταγμα έχει χάσει στις διαπραγματεύσεις", συμπλήρωσε και άσκησε κριτική στη σχετική θέση του Υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Ανέφερε δε πως στην περίπτωση που καθιερωθεί δημοσιονομικός κανόνας στο Σύνταγμα θα στείλουμε δυνατό μήνυμα και τόνισε πως "αυτό που κάνει ο κ. Δρούτσας είναι τεράστιο λάθος και εστιάζει σε λάθος θέμα".
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο η "Δημοκρατική Συμμαχία" να μετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, είπε ότι αυτό το αποφασίσει ο λαός και οι δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων.
"Δεν δίνεις στήριξη σε ένα κυβερνητικό σχήμα για να πάρεις καρέκλες", επεσήμανε και πρόσθεσε πως "με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ πολύ δύσκολα βλέπω προγραμματική σύγκλιση".
Σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ απάντησε: "θα δούμε", ενώ διευκρίνισε πως οι διαφορές της με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.
Είπε μάλιστα πως δεν έχει καταλάβει τις θέσεις της ΝΔ σε μία σειρά από θέματα: "Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ακούω μία άποψη και Τρίτη, Πέμπτη, Σαββατοκύριακο άλλη", είπε συγκεκριμένα και υποστήριξε πως "αυτό οφείλεται στη λογική ότι θέλουμε να εισπράξουμε και από το χωροφύλακα και από τον αστυφύλακα".
Για το ενδεχόμενο επανένωσης της κεντροδεξιάς, η κα Μπακογιάννη είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι μεγάλες, ενώ - μετά από σχετική ερώτηση - ανέφερε ότι οι θέσεις της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" συμπίπτουν με αυτές της ΝΔ στο θέμα του ασύλου.
Σε ερώτηση πως σχολιάζει το γεγονός ότι ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως η επιμήκυνση και μόνο δικαιώνει το "όχι" στο μνημόνιο, απάντησε λέγοντας πως είναι "περίεργο για άνθρωπο που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, να είναι τόσο μακριά από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι".
Σημείωσε δε ότι πέρσι το Μάρτιο ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις στην Ευρώπη από τις σημερινές και τόνισε πως η ΝΔ δεν έδωσε κάποια εναλλακτική πρόταση, όπως π.χ. δανεισμό από την Κίνα.
Σε ό,τι αφορά στη θέση του Α. Σαμαρά για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο είπε ότι "έχει όση αξία έχει κι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για σύσταση εξεταστικής για την οικονομία".
Η κα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, εκτός από ορισμένα άρθρα ενώ θα καταψηφίσει αυτό για την Υγεία.
Για την εξωτερική πολιτική, η κα Μπακογιάννη είπε ότι "ανακάλυψαν τώρα τα κόμματα τις ΑΟΖ" και ανέφερε ότι η ίδια ως Υπουργός των Εξωτερικών είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες.
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι "η λογική του αίματος δεν μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα και δεν θα τη δεχθούμε ποτέ", ενώ είπε πως το θέμα του φράχτη το ξεκίνησε η ίδια, όταν επισκέφτηκε πρόσφατα τον Έβρο. Μίλησε μάλιστα για την ανάγκη συμφωνιών επαναπατρισμού και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ευρώπη ότι "η ιστορία να γεμίσουμε λαθρομετανάστες δεν μπορεί να συνεχιστεί".
Επιπρόσθετα η κα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι το κόμμα της θα μπει στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό που θα εκπλήξει και επεσήμανε πως στη "Δημοκρατική Συμμαχία" δεν υπάρχει επετηρίδα και όσοι έρχονται είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για τις ιδέες τους.
Σε ερώτηση αν την προβληματίζει το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνταν κοντά της δεν έχουν έρθει στη "Δημοκρατική Συμμαχία" απάντησε ότι "για δύο από αυτούς εξεπλάγην, αλλά σήμερα αυτό είναι καλύτερο, γιατί ένα καινούργιο κίνημα πρέπει να στέλνει μηνύματα ειλικρίνειας και όχι δημαγωγίας". Οι πολιτικές συμπεριφορές κρίνονται, συνέχισε και ακολούθως αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος και τόνισε ότι το μίσθωμα του κεντρικού κτηρίου είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και πως η "Δημοκρατική Συμμαχία" κάνει οικονομική εξόρμηση με κουπόνια.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου