Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά πατάτας καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί


«Ντόμινο» ανατιμήσεων στην αγορά και άλλων αγροτικών προϊόντων φοβούνται οι παραγωγοί, με αφορμή τα όσα εκτυλίσσονται με την πατάτα, λόγω των πολιτικών ταραχών στην Αίγυπτο και της ανόδου στην τιμής του προϊόντος. Αποτελεί γεγονός,
ότι στις μεγαλύτερες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, όπως την Ηλεία και την Αχαΐα υπάρχει έλλειψη στο προϊόν αφού οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς η έλλειψη πατάτας στην αγορά δεν δικαιολογεί την εκτίναξη της τιμής στο 1 ευρώ, που πωλούνται σήμερα στις λαϊκές αγορές. Μάλιστα τονίζουν ότι ούτε η παύση των εισαγωγών από την Αίγυπτο δικαιολογεί τέτοιου είδους αυξήσεις, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί δικαιολογία προκειμένου να «θησαυρίζουν» κάποιοι μεγαλοεισαγωγείς. «Θα είναι κρίμα να ανέβει και άλλο η πατάτα. Είναι άδικο να την πληρώνει τόσο ακριβά ο καταναλωτής», τονίζει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά η φετινή έλλειψη της πατάτας στον νομό Ηλείας οφείλεται στις καταστροφές που είχαμε όλο τον χειμώνα με τις βροχοπτώσεις. «Αυτή την στιγμή υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στα χωράφια οι οποίες είναι αμελητέες. Είναι γεγονός ότι αυτή την έλλειψη αλλά και την κατάσταση στην Αίγυπτο θα την εκμεταλλευτούν οι μεγαλοεισαγωγείς και ίσως επηρεάσει και άλλα αγροτικά προϊόντα. Επειδή η πατάτα είναι προϊόν πρώτης ανάγκης οπότε επηρεάζει γενικά την αγορά», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας.
Και προσθέτει: «Μάθαμε ότι η τιμή στις λαϊκές αγορές της Αθήνας οι πατάτες έχουν φτάσει το 1 ευρώ. Θα είναι κρίμα να ανέβει και άλλο η πατάτα. Είναι άδικο να την πληρώνει τόσο ακριβά ο καταναλωτής. Θα πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι την πατάτα πάντα την εκμεταλλευόντουσαν οι μεγαλοεισαγωγείς με τις περίφημες ελληνοποιήσεις με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν κάποιοι. Εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι η πολιτεία δεν θέλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, τους λόγους δεν τους ξέρουμε».
Όσον αφορά στις φετινές καταστροφές ο στην Ηλεία από τις έντονες βροχοπτώσεις ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «Φέτος πάντως δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή. Είχαμε πραγματικές καταστροφές σε ποσοστό που αγγίζει το 80% – 90%. Τώρα περιμένουμε και τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ. Στην Ηλεία η φθινοπωρινή πατάτα φτάνει τα 23.000 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 60.000 με 80.000 τόνους. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες οι άλλες περιοχές της Ελλάδος εκτός της Ηλείας και της Αχαΐας καλλιεργούν μια φορά τον χρόνο το προϊόν. Την άνοιξη. Εμείς καλλιεργούμε και την άνοιξη και τις φθινοπωρινές».

Αχαΐα - Θήβα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Ανδρέα Μπουλή, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγαίικων Αχαΐας στον ΑγροΤύπο: «Φέτος στην περιοχή υπάρχει έλλειψη. Αν και καλλιεργήθηκαν αρκετά στρέμματα οι άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις) είχαν σαν αποτέλεσμα να μειώσουν πολύ την παραγωγή. Υπολογίζουμε ότι τελικά οι παραγωγοί μάζεψαν το 20% της συγκομιδής. Με την αύξηση της τιμής έχουν να κάνουν πολλοί παράγοντες και πάντα επωφελούνται οι κερδοσκόποι. Όταν δεν υπάρχει ελληνική πατάτα έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα κερδοσκοπίας. Η τιμή παραγωγού φέτος ήταν 55 με 60 λεπτά και στις λαϊκές αγορές έχει φτάσει στο 1 ευρώ».
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Πικάσης, διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας εντάσσει τα όποια κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά της πατάτας στο γενικότερο κλίμα τις αγοράς όλων των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα κάνει λόγο για μείωση της καλλιέργειας η οποία οφείλεται στο αυξημένο κόστος της παραγωγής. «Στην περιοχή υπάρχει μείωση της καλλιέργειας κάθε χρόνο που περνάει. Ο λόγος είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής αφού η πατάτα είναι μια απαιτητική καλλιέργεια. Η τιμή που έλαβαν φέτος οι παραγωγοί ήταν περίπου 55 λεπτά το κιλό. Τώρα η διαφορά μεταξύ της τιμής παραγωγού και καταναλωτή είναι ένα πρόβλημα γενικότερο που ισχύει για όλα τα προϊόντα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το σκληρό σιτάρι πουλήθηκε 13 με 14 λεπτά και το ψωμί κοστίζει 1.60 ευρώ. Ειδικά όταν ένα προϊόν είναι νωπό και είναι οι συγκυρίες τέτοιες γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση», μας τονίζει ο διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας.

Δράμα

Για την κατάσταση σε μια ακόμη πατατοπαραγωγική περιοχή της χώρας, το Νευροκόπι Δράμας μίλησε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας, κ. Γιώργος Σωτηρέλης. «Φέτος στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου τα στρέμματα είχαν μείωση της τάξης του 5% – 6% και είχαμε μέσες αποδώσεις. Οι αποδόσεις στο Νευροκόπι είναι από 2,5 έως 3 τόνους το στρέμμα. Εκεί ήμασταν και στην φετινή καλλιέργεια. Η τιμή που πουλήθηκαν οι πατάτες μας ήταν από 20 – 22 λεπτά (η χαμηλότερη) μέχρι 35 - 40 λεπτά (η υψηλότερη στο συσκευασμένο προϊόν). Αυτή την στιγμή που μιλάμε η παραγωγή στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου έχει τελειώσει εκεί οφείλεται και η αύξηση της τιμής της στις λαϊκές αγορές της Αθήνας», μας δήλωσε ο κ. Σωτηρέλης.
Και προσθέτει: «Όσον αφορά το θέμα της Αιγύπτου θα πρέπει να πούμε ότι παραδοσιακά η χώρα μας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο προμηθευόταν πατάτες από την Αίγυπτο αφού υπάρχει έλλειψη από ντόπια παραγωγή (και η ντόπια παραγωγή είναι χαμηλής ποιότητας την περίοδο αυτή). Είναι γνωστό λοιπόν ότι αυτή την περίοδο εισάγαμε από την Αίγυπτο φρέσκες πατάτες και πουλιόντουσαν και οι Ελληνικές και οι Αιγυπτιακές σε ένα χαρμάνι. Υπήρχε το γνωστό «βάπτισμα». Το γεγονός ότι δεν έχουν «μπει» αυτή την περίοδο αιγυπτιακές πατάτες έχει οδηγήσει σε αυτό το άλμα των τιμών. Το ίδιο συμβαίνει επίσης σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Όταν υπάρχουν περίοδοι έλλειψης προϊόντων είναι γεγονός ότι υπάρχουν και κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου