Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι για πανδημία από ασθένεια στα μελίσσια της Κρήτης


Σήμα κινδύνου για πλήρη αφανισμό της μελισσοκομίας στην Κρήτη στέλνουν οι μελισσοκόμοι των Χανίων που τα τελευταία δύο χρόνια πλήττονται από την ασθένεια nosema ceranae. Τα μελισσοσμήνη, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές
και σύμφωνα με πολλούς - από την στιγμή που δεν αντιμετωπίζεται - είναι θέμα χρόνου η ασθένεια να εξαπλωθεί και στα μελίσσια της υπόλοιπης Κρήτης.
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και προϊόντων μέλισσας κ. Ηλία Χαλακατεβάκη, αν και η nosema ceranae από 01/01/2011 εντάχθηκε στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ωστόσο δεν έχει ακόμα γίνει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Οι μελισσοκόμοι των Χανίων προειδοποιούν για τον κίνδυνο πανδημίας και ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση χρήση του σκευάσματος Φουμιντίλ Β.
Το συγκεκριμένο σκεύασμα αντιμετωπίζει δραστικά τη nosema ceranae, αλλά η χρήση του είναι απαγορευμένη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και επιτρέπεται σε όλες τις άλλες χώρες , τα μέλια των οποίων, εισάγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης.
«Πρόκειται για άκρατη υποκρισία, όταν η ΕΕ απαγορεύει σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε ένα φάρμακο και την ίδια ώρα επιτρέπει την εισαγωγή - και την ανάμιξη – μελιών από χώρες που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο», επισημαίνουν μελισσοκόμοι, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ, για το θέμα της αντιμετώπισης της ασθένειας nosema ceranae.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου