Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο άνθρωπος που «έδωσε» τον Σαντάμ Χουσεΐν παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν υπήρξαν όπλα μαζικής καταστροφής


   Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ποτέ πυρηνικά όπλα στο Ιράκ αποκάλυψε Ιρακινός αξιωματούχος ο οποίος είχε αποκαλύψει στις αμερικανικές αρχές ότι η χώρα του είχε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής. Ο Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι παραδέχθηκε πως είπε ψέματα για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
«Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι που θα ανέτρεπε το
καθεστώς» τόνισε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Οι γιοι μου και εγώ είμαστε περήφανοι που γίναμε ο λόγος που δόθηκε στο Ιράκ το πλεονέκτημα της δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Ο αλ-Τζανάμπι είχε αποκαλύψει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες -BND- πως το Ιράκ διέθετε φορτηγά που μετέφεραν βακτηριολογικά όπλα, αλλά και μυστικά εργοστάσια εξοπλισμών. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
«Ίσως να έπραξα το σωστό, ίσως όχι» είπε ο αλ-Τζανάμπι, στον οποίο είχε δοθεί το κωδικό όνομα «Curveball».
«Πιστέψτε με, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την αποκατάσταση της ελευθερίας στο Ιράκ. Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές» επισήμανε αλ-Τζανάμπι, χημικός μηχανικός, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του το 1995. Η BND τον πλησίασε το 2000.
Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον αλ-Τζανάμπι όταν του παρουσίασαν έκθεση του πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών του Ιράκ Μπασίλ Λατίφ, σύμφωνα με την οποία ούτε φορτηγά, ούτε εργοστάσια με όπλα μαζικής καταστροφής υπήρχαν στη χώρα.
Τότε ο Ιρακινός παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Όμως, όπως επισήμανε ο ίδιος οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούσαν να τον εμπιστεύονται, αν και το 2002 τους είχε ανακοινώσει πως θα διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους εάν δεν φρόντιζαν να φέρουν στην Γερμανία την έγκυο σύζυγό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου