Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Δουλεύουν πολύ αλλά παράγουν λίγο οι Έλληνες αγρότες

Τέλος στον μύθο που ήθελε τα Μεσογειακά κράτη και κυρίως η Ελλάδα να είναι οι πιο τεμπέλικοι λαοί στην ιστορία βάζει δημοσίευμα της Wall StreetJournal που επικαλείται στοιχεία της Eurostat. Οι Έλληνες και ειδικά οι αγρότες δουλεύουν πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ωστόσο, παράγουν πολύ λιγότερο έναντι άλλων ευρωπαίων. Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας,«τα στερεότυπα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό εισέλθει στις διαπραγματεύσεις της
Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους». Ποιοι Ευρωπαίοι, λοιπόν, εργάζονται περισσότερο; Οι Βόρειοι ή οι Νότιοι; Οι Έλληνες εμφανίζονται πρωταθλητές στη διάρκεια της εργασίας, καθώς δουλεύουν 42 ώρες την εβδομάδα έναντι 39 των Ισπανών, 36 των Γερμανών και μόλις 31 των Ολλανδών. Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα, η Eurostat εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους καταρρίπτεται το στερεότυπο των εργατικών Βορειοευρωπαίων και των τεμπέληδων του Νότου.




Πρώτον, η μερική απασχόληση είναι πολύ πιο διαδεδομένη στις βόρειες χώρες, ειδικά στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας στις βόρειες χώρες, όπως είναι οι σκανδιναβικές, όπου αρκετές δουλεύουν λιγότερες ώρες από τους άνδρες. Δεύτερο, υψηλό ποσοστό Ελλήνων είναι αγρότες – δουλειά που απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας.

Το ζήτημα µε τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης δεν είναι ότι δεν δουλεύουν αρκετά αλλά ότι έχουν χαμηλή παραγωγικότητα. Μέρος του χάσµατος αποδίδεται στην καλύτερη τεχνολογία των Βορείων και στις σύγχρονες υποδοµές, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα. Ένας Έλληνας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί όπως και ένας Γερμανός θα είναι λιγότερο παραγωγικός εξαιτίας της υψηλής γερμανικής τεχνολογίας και των προηγμένων υποδομών.

Πώς μπορεί να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο µέτωπο της τεχνολογίας και των υποδομών; Ένα καλό παράδειγμα είναι η Ιρλανδία, όπου οι εργαζόμενοι ήταν από τους πιο παραγωγικούς στην Ευρώπη το 2009 µε παραγωγή 38,9 ευρώ την ώρα.

Ο λόγος είναι ο χαμηλός φόρος στις επιχειρήσεις, ο οποίος έχει προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές που διαθέτουν τεχνογνωσία σε τεχνολογία να εγκατασταθούν στην Ιρλανδία. Ως αποτέλεσμα τούτου, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί, όμως το παραγόμενο προϊόν δεν παραμένει στη χώρα ως φορολογητέο εισόδημα, αλλά εξέρχεται για να ενισχύσει την κερδοφορία κυρίως σε αμερικανικές πολυεθνικές.

Με πληροφορίες από Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου