Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικής καταγωγής ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων

Aκόμη και σε μία περίοδο κατά την οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκλεγεί πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι σπάνιο για την πολιτική ζωή της χώρας να αναλαμβάνουν υψηλά αξιώματα άνθρωποι με ονόματα δύσκολα στην προφορά τους. Και είναι ακόμη πιο σπάνιο να βρίσκεται κάποιος που το όνομά του είναι πιο δύσκολο και από ένα ελληνικό.
Αυτή την εβδομάδα λοιπόν ο κόσμος της πολιτικής και των Μέσων Μαζικής
Ενημέρωσης μαθαίνει ένα νέο όνομα: O Ρέινς Πρίμπους (Reince Priebus) εξελέγη την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων σε μία κρίσιμη καμπή για το μεγάλο και ιστορικό αυτό κόμμα.

Γεννημένος από γονείς με ελληνική και γερμανική καταγωγή και μεγαλωμένος στο Κενόσα του Ουισκόνσιν, ο άνθρωπος που περιγράφεται ως «χαμηλού προφίλ» θα ηγηθεί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην προσπάθειά του να θέσει εκτός προεδρικού θώκου τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και να κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας μετά από την πρόσφατη επικράτησή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

O Πρίμπους είναι έτοιμος για τις μάχες κατά των Δημοκρατικών, καθώς έχει «ψηθεί» μέσα από τις εσωκομματικές διαμάχες.

Σύμφωνα με το «Politico.com», o Πρίμπους βοήθησε την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του Μάικλ Στιλ για την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων. Ηταν υπεύθυνος για την τοποθέτηση του Στιλ σε αυτή τη θέση και έγινε γενικός σύμβουλος της Επιτροπής. Επειτα, εν μέσω δυσκολιών, όπως έγραψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», «άλλοι αρχηγοί του κόμματος τον έπεισαν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση στην επιτροπή».

Η μητέρα του Πρίμπους, Δήμητρα, είπε σε μία συνέντευξή της ότι ο γιος της ξεκίνησε να συμμετέχει εθελοντικά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όταν ήταν δέκα ετών βάζοντας ταμπέλες σε αυλές σπιτιών, σύμφωνα με το «politico». O πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος και τώρα εργάζεται στον κτηματομεσιτικό τομέα. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έγραψαν πως «η πρώτη του πολιτική ανάμνηση ήταν στην τρίτη τάξη στο σχολείο Pleasant Prairie, όταν αυτοδιορίστηκε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ρόναλντ Ρέιγκαν».\

Το κλειδί για την αναρρίχησή του φαίνεται πως είναι η μεγάλη ανάγκη του κόμματός του για ενότητα στην εποχή του Tea Party. To «Politico» ανέφερε πως «μετά από τις δύσκολες ήττες του 2008.., ο Πρίμπους δούλεψε πραγματικά σκληρά για να αποτρέψει το διχασμό στις τάξεις του κόμματος στο Ουισκόνσιν, αναπτύσσοντας υγιείς σχέσεις με τοπικές ομάδες που ανήκουν στο Tea Party, τη στιγμή που διατήρησε τους στενούς δεσμούς του με τα υπόλοιπα μέλη. Οφείλει στην ταπεινότητα ένας μεγάλο μέρος της απήχησης που έχει στο Ουισκόνσιν και πλέον στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα ο Στιλ συνάντησε δυσκολίες στην αρχή της θητείας του λέγοντας ότι εκείνος ήταν ο ηγέτης».

Ο Πρίμπους ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά σε πολιτικές εκστρατείες στα 16 του. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Nelson Tremper το 1990 και πήρε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες και τα Αγγλικά το 1994 από το Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν – Γουαϊτγουότερ. Ηταν πρόεδρος του φοιτητικού σώματος και εργάστηκε στο Νομικό Τμήμα του Ουισκόνσιν για ένα χρόνο πριν γραφτεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι το 1998. Κι ενώ ήταν φοιτητής Νομικής εργαζόταν ως μαθητευόμενος στο NAACP στο Λος Αντζελες, ενώ όταν αποφοίτησε έγινε μέλος της νομικής φίρμας «Michael Best & Friedrich LLP» στο Mιλγουόκι.

Ο ίδιος και η γυναίκα του Σάλι θα μετακομίσουν πλέον στην Ουάσιγκτον μαζί με τα δύο παιδιά τους, τον Τζακ, πέντε ετών και την Γκρέις, ενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου