Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Περαιτέρω μείωση για τα spreads


Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνουν σήμερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θεαματική μείωσή τους το τελευταίο διήμερο. Το μεσημέρι, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 834 μονάδες βάσης (8,34%) από τις 840 μονάδες που ήταν το πρωί και από σχεδόν 1.000 μονάδες
βάσης την περασμένη Δευτέρα.
Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας κινούνται και τα spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στις 386 μ.β., της Ισπανίας στις 236 μ.β. και της Ιταλίας στις 172 μ.β.
Οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα πάρει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έχουν οδηγήσει στην αισθητή βελτίωση του κλίματος στις αγορές, όπως φάνηκε και από τις επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων από τις χώρες της περιφέρειας. Για τον ίδιο λόγο ενισχύεται σημαντικά και το ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φθάνει το 1,317 και έναντι του ελβετικού φράγκου πάνω από το 1,28. Το ελβετικό νόμισμα εξασθένησε σημαντικά, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ότι η ανατίμηση του φράγκου αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση για κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.
Χθες, τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν ζήτησαν την ενίσχυση της ικανότητας δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διεύρυνση του ρόλου του.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα συνολικό πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου