Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Παραγράφεται το Βατοπέδι!


   Θα παραγραφεί όπως όλα δείχνουν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και θα κάνουμε σαν να μην μας απασχόλησε ποτέ... Μπορεί να περάσανε έναν..."γολγοθά", και να ήταν οι μόνοι στους οποίους αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο των
ανταλλαγών ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου, όμως το "άγχος" τους δεν κράτησε και πολύ.

Και αυτό γιατί,σύμφωνα με το δικαστικό σώμα, ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου, κ. Ανδρειωτέλλης, θα προτείνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Προκόπης Δούκας λοιπόν θα καταφέρουν απ'ό,τι φαίνεται να μπουν στη λίστα των αθώων μαζί με το Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Το όποιο "άπλετο φως" τελικά δεν χύθηκε όπως διατρανούσαν όλοι της προανακριτικής επιτροπής, οι οποίοι μάλλον ήξεραν εξ αρχής ότι όλο αυτό γίνεται για τους τύπους και τα δελτία των 8.

Εξάλλου, η διάλυση της Βουλής από τον Κώστα Καραμανλή το 2008 είχε ήδη προεξοφλήσει την "μοίρα" του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.

Τον τελικό λόγο για την παραγραφή ή μη της υπόθεσης του Βατοπεδίου έχει - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί επί της πρότασης του κ. Ανδρειωτέλλη.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο και θα εκδοθεί στους κατηγορουμένους και στον πρόεδρο της Βουλής μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την έκδοσή του. Το βούλευμα επιδίδεται και στον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί εάν η δικαστική έρευνα για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση του Βατοπεδίου μη πολιτικά πρόσωπα (μοναχοί, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη ή θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού προκειμένου να συνεχίσει την ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή από νομικούς, όταν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διέλυσε πρόωρα τη Βουλή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι επιχειρήθηκαν μεν νομικές κατασκευές με μοναδικό σκοπό να διασωθεί η δυνατότητα παραπομπής με το να θεωρηθεί ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή, αλλά αποκρούστηκαν από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και από καθηγητές της Νομικής και έγκριτους νομικούς.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου