Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Κλείνει το μάτι» στις αγορές της Σουηδίας και της Κίνας για εξαγωγές ελαιολάδου και ελιών η ΕΑΣ Πηλίου

Άνοιγμα προς την αγορά της Σουηδίας επιχειρεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Βορείων Σποράδων, μετά από πρόταση εμπόρου, με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Δημήτρη Σπανό, να δηλώνει ότι είναι σημαντικό για τους παραγωγούς, σε περίοδο οικονομικής κρίσης να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την
επέκταση σε νέες αγορές, όπως είναι αυτές της Κίνας και της Σουηδίας.

Τις προηγούμενες μέρες, έμπορος, που συνεργάζεται με την ΕΑΣ Πηλίου, πρότεινε νέα συνεργασία για την εξαγωγή ποσοτήτων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αλλά και ελιάς ντόπιας παραγωγής στην αγορά της Σουηδίας.



Αν και ο παραγωγοί φαίνονται θετικοί σ’ αυτή την προοπτική, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης Πηλίου - Βορείων Σποράδων στα Κάτω Λεχώνια μεταξύ των διοικούντων και του εμπόρου, ο οποίος κατέθεσε την προσφορά του. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενημέρωση των παραγωγών, ώστε να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην πρόταση του ενδιαφερόμενου.



Αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος έμπορος συνεργάζεται και με την Ένωση Ζαγοράς και έχει αναλάβει την εξαγωγή μήλων.



Συζητήσεις και για Κίνα



Προτεραιότητα της διοίκησης της Ένωσης αποτελεί η διάθεση των πηλιορείτικων προϊόντων, όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η ελιά, σε νέες αγορές, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ελαιοκομικός τομέας και να αυξηθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, γενικότερης ύφεσης στην αγορά και μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών.



Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η ΕΑΣ ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις για συνεργασία με ενδιαφερόμενο επενδυτή από την Αθήνα, για την εξαγωγή ελαιολάδου στην Κίνα. Ο επιχειρηματίας που έχει συμφωνήσει ήδη με τους Κινέζους για την εξαγωγή λαδιού, απευθύνθηκε στο Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ζητώντας συνεργασία και η απάντηση από την πλευρά της Ένωσης αναμένεται να δοθεί το ερχόμενο Σάββατο, 15 Ιανουαρίου.



«Καλό βήμα για τα προϊόντα»



Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Δημήτρης Σπανός δήλωσε ότι «το κυρίαρχο, ωστόσο, για εμάς και τους παραγωγούς είναι ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή μας σε νέες αγορές, όπως είναι αυτές της Κίνας, αλλά και της Σουηδίας.



Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Αν υπάρξει τώρα συνεργασία και καταθέσουμε μία ολοκληρωμένη και συμφέρουσα πρόταση τότε γίνεται ένα πολύ καλό βήμα για τα προϊόντα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου