Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ανεβάζει «στροφές» το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεταιριστικών προϊόντων

Τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, την ολοένα και μεγαλύτερη δικτύωση των ελλήνων, καθώς επίσης την αργή αλλά σταθερή εξοικείωση των καταναλωτών ν’ αγοράζουν από τα ηλεκτρονικά «ράφια» προϊόντα πρώτης ανάγκης, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά,
 άρα και τα έσοδά τους και να αποκρούσουν τους μεσάζοντες.

Κερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα µας, κάτι που εγκαίρως έχουν αντιληφθεί οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη διαδικτυακή αγορά και ν’ αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Οι online καταναλωτές θα ξοδέψουν εφέτος 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, για αγορές µέσω διαδικτύου ανεβάζοντας τον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 75%).



Τις συνθήκες αυτές που διαμορφώνονται στην αγορά φαίνεται ότι διείδαν εγκαίρως αρκετοί συνεταιρισμοί και ενώσεις τους. Έτσι ολοένα και περισσότερα συνεταιριστικά ηλεκτρονικά μαγαζιά «ανεβαίνουν» το τελευταίο διάστημα στο διαδίκτυο, ενώ αρκετοί συνεταιρισμοί αναβαθμίζουν τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρονικά τους ράφια. Στο πλαίσιο αυτό από ελαιόλαδο κρασί, ροδάκινα, νεκταρίνια, μέχρι… πάστα ελιάς, γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, λικέρ, βότανα, ζυμαρικά, βουτήματα, μαρμελάδες, μέλι, τουρσί ακόμη και ελαιοσάπωνα και άλλα ακόμη συνεταιριστικά, αγνά και προπάντων ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης περιέχουν τα ηλεκτρονικά «ράφια» των συνεταιριστικών οργανώσεων.



Επιχειρήσεις, που κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις επιταγές των καιρών, προωθώντας στην αγορά τα προϊόντα τους με βάση πρωτοπόρες τεχνικές marketing, σε μια προσπάθεια να ξορκισουν την κρίση.



Μια από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας που δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή ν’ αγοράσει τα κρασιά του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας online. (Οίνοι ΟΠΑΠ, Τοπικοίκαι Επιτραπέζιοι), καθώς επίσης και δώρα από την κάβα του συνεταιρισμού σε ανταγωνιστικές τιμές.



«Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, οι καταναλωτές καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου», δηλώνει ο Απόστολος Αποστολάκης, Γενικός Διευθυντής του e-shop.gr.



Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για αύξηση 75% στο ηλεκτρονικό εμπόριο και για αξία ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2010.



Πάντως, η δυσπιστία για την ασφάλεια των αγορών μέσω του Διαδικτύου παραμένει σε ένα ποσοστό των καταναλωτών. «Είναι θέμα αντίληψης, γιατί ουσιαστικά το θέμα έχει λυθεί εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα, υιοθετώντας τα συστήματα που υιοθετήθηκαν και στις ΗΠΑ», σημειώνει ο κ. Αποστολάκης.



Οι έλληνες φαίνεται ότι εμπιστεύονται τόσο ξένα όσο και ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές τους.



Η επιλογή του προϊόντος από τον πελάτη που θα περιηγηθεί στην εικονική ηλεκτρονική αγορά αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο… δύσκολη όσο περνά ο καιρός. Κι αυτό γιατί ο ηλεκτρονικός επισκέπτης έχει να διαλέξει μεταξύ πληθώρας ποιοτικών και αγνών αγροτικών προϊόντων.



Καθημερινά αρκετοί συνεταιρισμοί διαλέγουν να διαθέσουν την… πραμάτεια τους μέσω του διαδικτύου, αφού αυτό πλέον επιτάσσουν οι καιροί. Έτσι, εμπλουτίζουν τα ηλεκτρονικά… ράφια τους με πληθώρα προϊόντων, με στόχο το… καλαθάκι των χρηστών του διαδικτύου.



«Ξεκινήσαμε την πρωτοπόρα αυτή ενέργεια, σε μια προσπάθεια να κάνουμε ευρύτερα γνωστά τα προϊόντα μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», αναφέρει η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Λεωνιδίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2006 με σκοπό τη διατήρηση των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και την προώθηση των τοπικών προϊόντων και κυρίως της τσακώνικης μελιτζάνας (ΠΟΠ).



Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του συνεταιρισμού ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά ράφι προς ράφι, να δει και να παραγγείλει χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό καλαθάκι του γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, χυλοπίτες, τραχανά, παξιμάδια, βουτήματα, δίπλες, αμυγδαλωτά και γλυκά του ταψιού.



«Αν και στην αρχή σχετικά της προσπάθειας, διαπιστώνουμε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, που ενδιαφέρεται να προμηθευθεί τα προϊόντα μας», τονίζει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κα Μαρία Πουτσελά.



Στη Μεσσηνία μιλούν μέχρι και… κινέζικα



Ιδιαίτερο βάρος στην ηλεκτρονική πώληση έχουν δώσει σε πολλούς ακόμη συνεταιρισμούς, οι άνθρωποι των οποίων παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και φροντίζουν να προσαρμόζονται σε αυτές.



Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα, αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα, για παράδειγμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Εδώ, το ηλεκτρονικό ράφι περιλαμβάνει εξτρα παρθένο ελαιολάδο και ελιές σε διάφορες συσκευασίες.



Με την ίδια ευκολία που κάποιος συμπατριώτης μας περιηγείται στο ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορεί να εισέλθει και κάποιος ρώσος, κινέζος, γερμανός, γάλλος και άγγλος, αφού το site είναι… πολύγλωσσο, προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό.



Εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο μπορεί να προμηθευθεί κάποιος μέσω του διαδικτύου, αρκεί να επισκευτεί το ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ΕΑΣ Σητείας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας.



e – μανάβικο



Δεν έχει παρά να επισκεφθεί την ηλεκτρονική ιστοσελίδα και να συμπληρώσει την ειδική φόρμα για online παραγγελιοδότηση, όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί εκλεκτά συνεταιριστικά φρούτα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».



Το βασικά προϊόντα είναι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Παράγονται οι καλύτερες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών, μετά την αναδιάρθρωση των ποικιλιών που έγινε τα τελευταία χρόνια.



Όλη η ποσότητα των ροδάκινων και νεκταρινιών παράγεται με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 & AGRO 2-2, πιστοποιημένο από τον AGROCERT αριθμό πιστοποιητικού: 2/037-2142.02/1.0.



Κυριότερες ποικιλίες ροδακίνων είναι : May Crest, Spring Crest, Spring Bell, June Gold, Red Haven, Royal Glory, Sun Claud, Maria Bianca, Sun Crest, J.D.Hall, Fayette, Honey, Όψιμο Νάουσας, Flaminia, ενώ στις κυριότερες ποικιλίες νεκταρινιών συγκαταλέγονται οι: Rita Star, Kaltezi 2000, Big Top, Red Gold, Kaltezi 2010, Venus, Fantasia, Fair Lane, Kaltezi 2020.



Η εμπειρία 40 και πλέον ετών των παραγωγών στην καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς, το μεράκι και η περίσσεια καλλιεργητική φροντίδα, σ’ αυτό βοηθά και το μικρό μέγεθος της παραγωγής ανά παραγωγό εξαιτίας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δίνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στα προϊόντα αυτά.



Ολοένα και πιο πολλοί συνεταιρισμοί δοκιμάζουν



Η επιτυχία των ήδη υπάρχοντων ηλεκτρονικών μαγαζιών αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τη διείσδυση του διαδικτύου στην κοινωνία, την οικονομική κρίση και την ανάγκη για προσέλκυση ηλεκτρονικών αγοραστών παρακινούν ακόμη πιο πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος εμπορίου.



Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η ΕΑΣ Αποκορώνου, η οποία κατασκευάζει το δικό της e-shop. Εδώ, σύντομα, θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί όλα τα ελαιόλαδα που τυποποιούνται από την ΕΑΣ Αποκορώνου – Σφακίων, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τις επαρχίες Αποκορώνου – Σφακίων και συσκευάζονται στο σύγχρονο τυποποιητήριο της Eνωσης στο Στύλο Αποκορώνου, όπως τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Λιόσταμα και Ανθός, το ελαιόλαδο Αποκόρωνας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ελαιόλαδo του οποίου η ποιότητα, η γεύση, το άρωμα και τα χημικά χαρακτηριστικά, το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα ελαιόλαδα σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και συσκευασίες δώρου με ελαιόλαδο και βότανα.



Αλέξανδρος Μπίκας



mpikas@paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου