Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μεγάλη στροφή των επενδυτών στην αγροτική γη

Με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και τις εξαγωγές να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, η αμερικανική γεωργία γνωρίζει πρωτοφανή ευημερία εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Τις τιμές των αγροτικών προϊόντων ακολουθούν από κοντά και οι τιμές της γης, οι οποίες αυξάνονται με διψήφια ποσοστά, κάνοντας ορισμένους αναλυτές να μιλούν για μια «φούσκα» που
αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Αναλυτικό τετρασέλιδο φάκελο για την αγορά της αγροτικής γης διαβάστε στην εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η άνοδος της αξίας της αγροτικής γης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ράλι των τιμών των εμπορευμάτων και ιδίως του καλαμποκιού, της σόγιας και του σιταριού.



Τις τιμές κρατάει ψηλά η αυξημένη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και ιδίως την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, αλλά και τα γενναία κίνητρα της αμερικανικής κυβέρνησης για την παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι. Καθώς το εισόδημα των Αμερικανών αγροτών αυξάνεται (κατά 31% το 2010), αυξάνονται και οι επενδύσεις στη γη, οι οποίες ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.



Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι τιμές της αγροτικής γης στις αγροτικές μεσοδυτικές Πολιτείες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 10% το 2010, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 13% στην «Πολιτεία του καλαμποκιού», την Αϊόβα. Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η τιμή της αγροτικής γης έχει ανέβει κατά μέσο όρο 250 δολάρια το στρέμμα από το τέλος του καλοκαιριού και κάνουν λόγο για «πυρετό της γης» με αυξημένες αγοραπωλησίες σε συνεχώς υψηλότερες τιμές.







Κερδοσκοπικές επενδύσεις



Ενώ η τάση αυτή εξηγείται εν μέρει από την ισχυρή ζήτηση για αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Καθώς το δολάριο πέφτει χάρη στην πολιτική της Fed, οι κερδοσκόποι αλλά και οι θεσμικοί επενδυτές στρέφουν τα κεφάλαιά τους σε νέα πεδία, όπως η αγροτική γη.



Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Αϊόβα, οι μη αγρότες επενδυτές, πλέον αποτελούν τον ένα στους πέντε αγοραστές αγροτικής γης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η άνοδος στην τιμή της αγροτικής γης εντάθηκε όταν το καλοκαίρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χαλάρωσε τα επιτόκια, ωθώντας σε υποτίμηση του δολαρίου και σε περαιτέρω αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων.



Βραχυπρόθεσμα η άνοδος των τιμών είναι χαράς ευαγγέλια για τον αγροτικό κόσμο των ΗΠΑ. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και της αγροτικής γης ευνοεί όλη την αγροτική οικονομία, ενισχύοντας τις εταιρείες σπόρων, λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και αγροτικού εξοπλισμού. Το πρόβλημα είναι κατά πόσο η ευημερία αυτή έχει ισχυρές βάσεις.



Τη δεκαετία του ’80, ανάλογη φούσκα στην αγορά της αγροτικής γης στις ΗΠΑ είχε παρασύρει σε βαθιά κρίση χιλιάδες οικογενειακές μονάδες μεσαίου μεγέθους, πολλές από τις οποίες δεν ανέκαμψαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου