Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

«Δεν λύνεται με τα τείχη»

Σκεπτικισμό και ανησυχία εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με αφορμή το θέμα της ανέγερσης φράχτη στον Έβρο. Ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε χώρας να ελέγχει τα σύνορά της, υπενθυμίζει ότι ανάμεσα σε αυτούς που περνούν υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν πέσει θύματα βίας ή διώξεων.
«Επομένως, η εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου των συνόρων που να
λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όσων αναζητούν προστασία είναι ζωτικής σημασίας» αναφέρει.
Με το να χτίζουμε τείχη σπάνια λύνουμε το βασικό πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων, όπου περιλαμβάνονται και τα άτομα που ζητούν προστασία, συνεχίζει η Ύπατη Αρμοστεία.
 «Το πρόβλημα στην Ελλάδα επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα ασύλου δε λειτουργεί ακόμα - παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισής του» υπογραμμίζει.
Σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι η Αγκυρα συνεχίζει να εφαρμόζει το γεωγραφικό περιορισμό της Σύμβασης του 1951, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χορήγηση ασύλου μόνο για τους πρόσφυγες που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία κατάγονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.
 «Στην Τουρκία οι αιτήσεις ασύλου όσων δεν έχουν καταγωγή από χώρες της Ευρώπης εξετάζονται από την Ύπατη Αρμοστεία. Όσοι διαπιστώνεται ότι είναι πρόσφυγες επιτρέπεται να παραμείνουν, εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους σε τρίτη χώρα.
»Ο αριθμός των θέσεων μετεγκατάστασης, όμως, υπολείπεται των αναγκών και σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν από την Τουρκία.
»Η Ύπατη Αρμοστεία ενθαρρύνει περισσότερες χώρες, και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη στην Τουρκία συμμετέχοντας στην προσπάθεια μετεγκατάστασης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου