Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζεται η θεομηνία στην Αυστραλία


   Συνεχίζεται η θεομηνία στην Αυστραλία με τις αρχές να μετρούν 13 νεκρούς από την αρχή των πλημμυρών,ε νώ μόνο τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9 νεκροί και τουλάχιστον 70 αγνοούμενοι.Η πρωθυπουργός της πολιτείας του Κουίνσλαντ Αννα Μπλάι προειδοποίησε ότι ο
αριθμός των νεκρών ίσως αυξηθεί.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του Μπρίσμπεϊν, της τρίτης σε μέγεθος πόλης της Αυστραλίας, έχουν αρχίσει να εκκενώνουν την πόλη μετά από προειδοποίηση του δημάρχου της πόλης Κάμπελ Νιούμαν. Ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονταν στο κέντρο της πόλης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι την εγκαταλείπουν.
Το βράδυ της Δευτέρας παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρίσμπεϊν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τις στέγες των σπιτιών τους, όπου είχαν καταφύγει, αλλά υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περί τις 6.500 σπίτια και καταστήματα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν στην πρωτεύουσα του βόρειου Κουίνσλαντ, πληθυσμού δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει πληγεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τις χειρότερες βροχοπτώσεις των πενήντα τελευταίων ετών.
Όπως μεταδίδει το BBC, η Αστυνομία αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπρίσμπεϊν ανεβαίνει επικίνδυνα. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι είδε τα νερά του ποταμού να ανεβαίνουν περίπου κατά ένα μέτρο μέσα σε μία ώρα. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 15.000 κάτοικοι της πόλης θα πληγούν από τις πλημμύρες.
Αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος των ζημιών φτάνει τα 6 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε, όμως, ότι οι πλημμύρες δεν θα επηρεάσουν το αναμενόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2012-13.
Στην πολιτεία του Κουίνσλαντ πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών, όπου το νερό έχει καλύψει εκτάσεις όσο το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.
Στο Μπρισμπέιν πριν από 37 χρόνια 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανάλογες πλημμύρες και 6.700 σπίτια είχαν πάθει σοβαρές ζημιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου