Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Οκτώ νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι


Εβδομήντα δυο άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι μετά τις νέες πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οχτώ ανθρώπους στην Πολιτεία της Κουινσλάνδης σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών που συντονίζουν το έργο διάσωσης των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Ίαν Στιούαρτ από την υπηρεσία SES δήλωσε
χαρακτηριστικά «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν οχτώ νεκροί και ανησυχούμε και για την τύχη 72 ακόμα ανθρώπων των οποίων αγνοείται η τύχη».
Οι νέες καταρρακτώδεις βροχές του Σαββατοκύριακου αφού σε ορισμένες περιοχές το ύψος της βροχής έφθασε τα 30 εκατοστά σε διάστημα 24 ωρών, προκάλεσε μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά έχουν καλύψει σήμερα τους δρόμους της Τουγούμπα, που βρίσκεται 130 περίπου χλμ δυτικά του Μπρισμπέιν.
Την ίδια στιγμή οι Αρχές προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες μέσα στις επόμενες μέρες θα φτάσουν και στην πρωτεύουσα της Κουινσλάνδης, την Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. 
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της πόλης 6.500 σπίτια και καταστήματα αναμένεται να πλημμυρίσουν και προειδοποίησε τους κατοίκους των βορείων περιοχών της πόλης να προετοιμαστούν.
ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ που το Σαββατοκύριακο περιόδευσε τις περιοχές της Κουηνσλάνδης που υπέστησαν φοβερές πλημμύρες, δηλώνοντας ότι είναι αδύνατον ακόμη να υπολογιστεί το κόστος της καταστροφής, πριν την υποχώρηση των υδάτων.
Η κ. Γκίλαρντ, συνοδευόμενη από την πρωθυπουργό της Κουηνσλάνδης Άννα Μπλάι, και τον επικεφαλής του σώματος ανάκαμψης από τις πλημμύρες, στρατηγό Μικ Σλάτερ, επισκέφθηκε τις περιοχές και τα χωριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες, ενώ ο κίνδυνος σφοδρότερων επιθέσεων δεν είχε παρέλθει.
Το ποτάμι Μπαλόνι, για παράδειγμα, αναμενόταν να φθάσει τα 13.4 μέτρα, ύψος ρεκόρ, που είχε σημειώσει η στάθμη του πέρυσι.
Η κ. Γκίλαρντ δήλωσε ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να χτιστούν εκ νέου οι υποδομές των πληγέντων περιοχών, η παραγωγή να λειτουργεί πάλι κανονικά και τα προϊόντα να φτάσουν στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, μέχρι να δούμε τα νερά αυτά να υποχωρούν είναι αδύνατο να υπολογίσουμε το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες.
Μέχρι τώρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ταμείο έκτακτων περιστατικών της Πολιτείας, έχουν συγκεντρωθεί $4 εκατ., ενώ ο έρανος που διενεργείται με πρωτοβουλία της πρωθυπουργού της Κουηνσλάνδης έχει υπερβεί τα $20.
Εκτιμώντας, εντούτοις, έστω και χονδρικά, το ύψος των γιγαντιαίων καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες τα ποσά που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών, ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια.
Να σημειωθεί ότι, εκτός των άλλων, 40 περίπου ανθρακωρυχεία έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες, με ορισμένες εταιρίες να δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να είναι συνεπείς σε συμβόλαια και συμφωνίες που έχουν δεσμευτεί.
Αξίζει να γίνει γνωστό ότι η Κουηνσλάνδη κερδίζει περίπου 100 εκατ. τη μέρα από εξαγωγές άνθρακα και ο προϋπολογισμός 2010-2011, της βόρειας πολιτείας υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί με $8.2 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου