Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μελισσανίδης: Ζώντας το «αμερικάνικο όνειρο» στην Ελλάδα


Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους και γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας. Είναι ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος της «Aegean Marine Petroleum», εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό Χρηματιστήριο που κυριαρχεί στο χώρο του ανεφοδιασμού καυσίμων. Από το
1992 έως το 1995 ήταν μέτοχος και υπηρέτησε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας ποδοσφαίρου ΑΕΚ.
Οι γονείς του επαναπατρίστηκαν από τον Καύκασο στην Ελλάδα το 1938, όπου εγκαταστάθηκαν στη Νίκαια, μια εργατική γειτονιά κοντά στον Πειραιά. «Οταν είσαι πρόσφυγας ή παιδί προσφύγων δεν αρχίζεις καν από το μηδέν, αρχίζεις από το μείον. Αυτό το αίσθημα, ότι δεν έχεις κανέναν πίσω σου να σε στηρίξει, όταν θέλεις να πετύχεις, από μειονέκτημα γίνεται πλεονέκτημα. Είναι πηγή δύναμης και αγωνιστικότητας», λέει σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», τονίζοντας πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρόκοψαν οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση στον κόσμο των επιχειρήσεων το 1975, όταν άνοιξε μια σχολή εκμάθησης οδήγησης για να γίνει σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στη διεθνή ναυτιλία.
Οπως είπε στον «Ε.Κ.», η «Aegean» δίνοντας βάση στην κύρια δραστηριότητά της, που είναι τα ναυτιλιακά καύσιμα, ακολούθησε ένα καθετοποιημένο μοντέλο αναπτύσσοντας όλους τους τομείς που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία πρώτα στον Πειραιά. Στη συνέχεια, η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλα λιμάνια διατηρώντας σταθμούς ναυτιλιακών καυσίμων σε 15 σημαντικά σημεία της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο κ. Μελισσανίδης εξήγησε πως το γεγονός ότι η «Aegean» λειτουργεί ως ανεξάρτητος φυσικός προμηθευτής και είχε να ανταγωνιστεί πολυεθνικούς γίγαντες είχε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία. «Τα κατά για μας ήταν η ισχύς, η εμπειρία, τα ανεξάντλητα κεφάλαια και τα μέσα που διαθέτουν οι πολυεθνικές. Τα υπέρ ήταν η δαιδαλώδης και δυσκίνητη δομή των εταιρειών αυτών, σε σχέση με το ευέλικτο σχήμα και το πιο λειτουργικό σύστημα λήψης αποφάσεων που έχουμε εμείς», είπε. Τόνισε ότι το περιβάλλον είναι πλέον ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς για επιχειρηματική δραστηριότητα και η «Aegean» με την εταιρεία «Hellenic Environmental Center» («HΕC»), εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται στα περισσότερα λιμάνια της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως στοχεύει να επεκτείνει την «HΕC» σε κεντρικά λιμάνια της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ανέφερε πως κάθε επιχειρηματική προσπάθεια έχει τις δικές της δυσκολίες, ανεξάρτητα από τον τομέα και τη χώρα που δραστηριοποιείσαι. Στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαιτερότητες που «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ξεπεράσαμε». Ο κ. Μελισσανίδης ήταν αισιόδοξος για το λιμάνι του Πειραιά που ήδη λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και που όπως χαρακτηριστικά είπε «φαίνεται ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο». Οσο για την πόλη του Πειραιά, που φιλοξενεί αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες, είπε πως «θα μπορούσε πραγματικά να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και οικονομικά κέντρα του Κόσμου».
Αναφερόμενος στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, είπε πως «όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά μερικές φορές έβαλαν και εμπόδια» στην επιχειρηματική ανάπτυξη, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν εμπόδια που οφείλονται στην πολυνομία και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία. «Νομίζω ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών, για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Θα έλεγα ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, αυτό είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της πατρίδας μας» σημείωσε. Ο κ. Μελισσανίδης είπε πως η Ελλάδα θα περάσει μια δύσκολη περίοδο, «όμως νομίζω ότι θα ξεπεράσει την κρίση. Μάλιστα, αν πάρει σωστά διαρθρωτικά μέτρα για την Οικονομία, τότε ίσως να βγει και πιο ισχυρή. Αρκεί να κλείσει ερμητικά τις ‘μαύρες τρύπες’ που προκάλεσαν την κρίση», τόνισε.

πηγή Εθνικος Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου