Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συνέδριο για τις εξαγωγές ελιάς και ελαιολάδου


Στην εξωστρέφεια του ιερού καρπού της θεάς Αθηνάς, της ελιάς και του ελαιολάδου, ήταν αφιερωμένο το 2ο Διεθνές Συνέδριο της foodstandard, που διεξήχθη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.
Η εισήγηση που «έκλεψε» την παράσταση, ήταν αυτή του
MartinKnapp, γενικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Knapp επεσήμανε ότι οι Γερμανοί πρωτοήρθαν σε επαφή με το ελαιόλαδο όταν οι Έλληνες και Ιταλοί βιομηχανικοί μετανάστες άρχισαν να ανοίγουν εστιατόρια, ενώ σημείωσε ότι την τελευταία 20ετία πενταπλασιάστηκε η κατανάλωση του προϊόντος, που από μηδενικά ποσά σήμερα κινείται στα 43.000 – 44.000 λίτρα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα, τα 2/3 των Γερμανών αγοράζουν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο, κάτι που δείχνει, πιθανόν, έλλειψη εξοικείωσης, προσφέροντας σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.
Επιπλέον, ο κ. Knapp υπογράμμισε ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία, μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι εν λόγω κοινωνίες βρίσκονται εκεί που ήταν η Γερμανία πριν από μερικές δεκαετίες, πριν ανέβει το βιοτικό της επίπεδο και παρουσιαστεί η «εξευγενισμένη λαιμαργία» που έκανε τους Γερμανούς ευπροσάρμοστους σε ξένες για αυτούς γεύσεις.
Το Συνέδριο με θέμα «Αειφορία – Διατροφή – Τουρισμός: παράγοντες – κλειδιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων» ήταν το πρώτο «κλιματικά ουδέτερο συνέδριο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης».
Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου