Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ειρηνική έξοδος


Θετικά κατέληξαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις για το θέμα των 300 μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης συμφωνήθηκε οι απεργοί πείνας να μετακινηθούν συντεταγμένα, σε πορεία, μαζί με όσους τους
συμπαραστέκονται, στο κτίριο το οποίο είχαν προτείνει αρχικώς οι πρυτανικές Αρχές.
Οι μετανάστες επρόκειτο να αποχωρήσουν από ώρα σε ώρα για το κτίριο της οδού Πατησίων. Θα συνοδεύονται από πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Διακριτική παρουσία στην πορεία θα έχει και η αστυνομία.
Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.
Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε βίαιη εκκένωση του κτιρίου, έπειτα από το ναυάγιο που υπήρξε το μεσημέρι και το αίτημα των πρυτανικών αρχών που ακολούθησε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Το μεσημέρι, τα λεωφορεία που εστάλησαν από τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της Νομικής για να παραλάβουν τους μετανάστες, έφυγαν άδεια αφού οι τελευταίοι ψήφισαν κατά της αποχώρησης.
Στο κείμενό τους οι μετανάστες ανέφεραν τους τρεις λόγους άρνησης:
Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.
Αμέσως μετά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί».
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου. Ακολούθησε ένα πολύωρο «θρίλερ» διαπραγματεύσεων έξω από τη Νομική, με το κτίριο περικυκλωμένο από αστυνομικούς και την περιοχή αποκλεισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου