Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κανένα θέμα αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας


Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν κινείται προς την αναδιάρθρωση έστειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αντίθετα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου.
 «Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους»
τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως για παράδειγμα πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές.
Ανέφερε χαρακτηριστικά την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος το οποίο μειώθηκε περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ το επόμενο έτος θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες.
 «Είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός σε σχέση με το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011.
 «Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, συμπλήρωσε, και ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας.
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ»
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους απέκλεισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στη διάρκεια συνέντευξής του προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι χώρα θα εξέλθει επιτυχώς από την τρέχουσα κρίση και ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «αλλάζουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Κάνουμε μια καλύτερη χώρα. Περισσότερο ανταγωνιστική και με περισσότερη εμπιστοσύνη».
Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενδεχομένως και με καλύτερους όρους, όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πεποίθησή του ότι «υπάρχει μια πολύ ισχυρή αποφασιστικότητα σήμερα στην Ευρώπη. Πριν από μερικούς μήνες, υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη δύο ευρώ ή διάλυσης της ευρωζώνης, ή εγκατάλειψής της από ορισμένες χώρες.
Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση έχει τερματιστεί και ότι όλοι έχουμε ισχυρή θέληση να υπερασπιστούμε το ευρώ και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε το ευρώ».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «το Ταμείο (πρέπει) να έχει τη δυνατότητα, εάν εκδηλωθεί άλλη κρίση να την αντιμετωπίσει. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο (ώστε) να "βλέπει" την αγορά ομολόγων, να "βλέπει" τα ζητήματα χρέους και να έχει κανόνες και εργαλεία. Δεσμευτικούς κανόνες και ευέλικτα εργαλεία».
ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ
Σημαντικές συναντήσεις είχε, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στο 41ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Κλάους Κάουμπ.
Συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες, και συζήτησαν σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου