Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δίκαιη λιτότητα υπόσχεται ο Βενιζέλος

 Την Πέμπτη το βράδυ, παραμονή του ανασχηματισμού, ο Ευ. Βενιζέλος περπατούσε σκεπτικός στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, όπου συνεδρίαζε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Απέφευγε τους δημοσιογράφους, πολλούς βουλευτές, αλλά όχι και ορισμένους κορυφαίους υπουργούς με τους οποίους αποσυρόταν σε απομακρυσμένες γωνίες για να τους εκμυστηρευθεί τις σκέψεις και τους δισταγμούς του για την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου • ότι προτιμούσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Λ. Παπαδήμος και εκείνος
να έχει τον συντονισμό της Οικονομίας ως αντιπρόεδρος. Τελικώς στις τρεις το ξημέρωμα της Παρασκευής πληροφορήθηκε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και είπε το οριστικό «ναι» αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ευ.Βενιζέλος κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών από τον Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε φανερή την πρόθεσή του να καταστήσει το υπουργείο-σύμβολο του μνημονίου και των επαχθών μέτρων σε ένα στρατηγείο για την ανάταξη της οικονομίας με φιλικό πρόσωπο για τους πολίτες. «Εχω στο μυαλό μου προσωπικά τον κάθε άνεργο, τον κάθε συνταξιούχο, τους πολίτες που μειώθηκε το εισόδημά τους» είπε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «Αγανακτισμένους» που συγκεντρώνονται στις πλατείες.
Οι προτεραιότητες που φάνηκε να θέτει είναι: εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσκληση για συστράτευση στα κόμματα της αντιπολίτευσης επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως π.χ. η ριζική αλλαγή και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Ωστόσο δήλωσε ότι θα δεχτεί κάθε πρόταση για βελτίωση των μέτρων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των πολιτών.
Στη δήλωση που έκανε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Εχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σέβομαι απολύτως τους πολίτες που αγωνιούν και διαμαρτύρονται. Υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες, απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική». Και πρόσθεσε: «Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων. Η σχέση μας με τους θεσμικούς μας εταίρους βασίζεται στην αξιοπιστία μας και είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης προς αμοιβαίο όφελος. Το κομβικό σημείο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα και η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους και γύρω από το θέμα αυτό υπάρχει ευρύτατη σύμπτωση απόψεων και άρα μια καλή βάση συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου