Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος


«Κράκερ», «χάκερ», «διείσδυση σε δίκτυα», «ηλεκτρονικά ίχνη».
 Οι ανωτέρω λέξεις και φράσεις ακούγονται συχνά- πυκνά πλέον στα αστυνομικά δελτία, μιας και το ηλεκτρονικό έγκλημα στις μέρες μας, βρίσκεται σε έξαρση.
 Οι νέες αυτές λέξεις που έχουν εισβάλει στη ζωή μας κρύβουν τους πρωταγωνιστές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, που κάθε μέρα παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η πρόσφατη σύλληψη του 18χρονου στο Μπραχάμι, που με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του τρέλανε τις
ξένες μυστικές υπηρεσίες και τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, «σμπαραλιάζοντας» ιστοσελίδες και μυστικά κρατικών υπηρεσιών απεικονίζει την έξαρση στην οποία βρίσκεται το ηλεκτρονικό έγκλημα στη χώρα μας, παρά το γεγονός, όπως παραδέχονται και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ότι «ήρθε με καθυστέρηση περίπου δέκα ετών από το εξωτερικό».

Αυτή είναι η σύγχρονη μορφή του εγκλήματος, που εκσυγχρονίστηκε, μεταλλάχθηκε, ακολούθησε την πορεία της κοινωνίας και πολλές φορές βγήκε μπροστά της. Υποχρέωσε έτσι τις διωκτικές αρχές να κάνουν το ίδιο. Δηλαδή να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν με προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Το μοναδικό λάθος των δραστών είναι η απληστία. Και αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους, η οποία τους οδηγεί στα χέρια των διωκτικών αρχών, που υποστηρίζουν πως “στο ίντερνετ δεν χωράει μπλάνκο και τα ίχνη των κακοποιών γρήγορα ή αργά θα εντοπιστούν και θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους”.

• Χάκερ. Είναι αυτός που αντιμετωπίζει την πρόκληση ενός κλειδωμένου server και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ξεκλειδώσει έναν υπολογιστή προσπαθώντας να σπάσει κωδικούς. Πολλές φορές παίζει το κεφάλι του κορόνα γράμματα για να πετύχει αυτό που θέλει. Η διεθνής κοινότητα των χάκερ πιστεύει ότι η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελεί παγκόσμιο κοινό αγαθό και ότι είναι ηθικό καθήκον τους να μοιράζονται τις ικανότητές τους.


Πηγή: makthes.gr
• Κράκερ. Οι κράκερ προσπαθούν να ξεκλειδώσουν κάποιον server για να πάρουν αυτό που βρίσκεται μέσα. Κοινώς να κλέψουν μια πληροφορία που δεν είναι δική τους και θα τους γεμίσει τις τσέπες. Είναι πειρατές που ξεκλειδώνουν εμπορικά προγράμματα και μετά τα πουλούν έναντι αδράς αμοιβής. Οι κράκερ δεν αρκούνται απλώς στο να ξέρουν να κλέβουν κωδικούς. Πρέπει να ξέρουν και να κρύβονται, σβήνοντας τα ίχνη τους από τα sites που μπαίνουν   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου