Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Υψηλές τιμές στα δημητριακά ως το 2020 βλέπουν FAO και ΟΟΣΑ

Οι πραγματικές τιμές των δημητριακών θα είναι κατά μέσο όρο 20% υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 2001-2010, αλλά θα διορθώσουν ελαφρά από τα «ακραία» επίπεδα στα οποία έφτασαν στις αρχές του έτους. Αυτό σημειώνεται στην έκθεση Agricultural Outlook 2011-2020 που συνέταξαν από κοινού ο ΟΟΣΑ και ο FAO. Κατά την επόμενη δεκαετία, αντίστοιχα, το κρέας αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 30% ακριβότερο. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις αυτές βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά της
περιόδου 2007-2008 αλλά και των αρχών του
2011. Σύμφωνα με την έκθεση, οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και η αστάθεια των
εμπορευμάτων είναι φαινόμενα που θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη, αν και θα παρατηρηθεί μικρή διόρθωση φέτος εξαιτίας της καλής σοδειάς που αναμένεται τους επόμενους μήνες.



Σύμφωνα με την έκθεση Outlook, οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων περνούν στην αλυσίδα εφοδιασμού, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, το θέμα άπτεται της οικονομικής σταθερότητας και της επισιτιστικής ασφάλειας.


«Ενώ οι υψηλότερες τιμές γενικά είναι καλές ειδήσεις για τους αγρότες, ο αντίκτυπος στους φτωχούς των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίοι ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για τα τρόφιμα, μπορεί να είναι καταστροφικό», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. «Για αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την πληροφόρηση και τη διαφάνεια των φυσικών και των χρηματοοικονομικών αγορών, να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, να καταργήσουν τις πολιτικές που διαστρεβλώνουν την παραγωγή και το εμπόριο και να συμπαρασταθούν στους πιο ευάλωτους, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και την αβεβαιότητα.»


Ο γενικός γραμματέας του FAO, Ζακ Ντιουφ, επ’ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης, τόνισε τα εξής: «Στο τρέχον πλαίσιο της αγοράς, η αστάθεια των τιμών μπορεί να παραμείνει ένα χαρακτηριστικό των αγορών αγροτικών προϊόντων. Χρειάζονται συνεπείς πολιτικές για τη μείωση της αστάθειας και τον περιορισμό των αρνητικών της επιπτώσεων». Σύμφωνα με τον κ. Ντιούφ, «Η λύση κλειδί στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στη γεωργία και η ενδυνάμωση της αγροτικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου σήμερα ζει το 98% των πεινασμένων και όπου ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% τις επόμενες δεκαετίες.»


Η έκθεση Outlook ενισχύει τα βασικά μηνύματα κοινής έκθεσης με τίτλο «Αστάθεια των τιμών στα τρόφιμα και οι αγορές αγροτικών προϊόντων», την οποία είχαν πρόσφατα εκπονήσει ο FAO και ο ΟΟΣΑ. H έκθεση ανέφερε ότι η G20 πρέπει να λάβουν μέτρα για ενίσχυση της παραγωγικότητας της γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες και να βελτιώσουν την πληροφόρηση και τη διαφάνεια για την παραγωγή, κατανάλωση και διακίνηση εμπορευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου