Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι 9 ώρες από την παραίτηση Γιώργου έως την επιστροφή


 Θρίλερ για γερά νεύρα ήταν αυτό που παίχτηκε στην πολιτική σκηνή την περασμένη Τετάρτη. Ταραχή που έφτασε τα όρια της απόγνωσης προκάλεσε η διαγραφόμενη απειλή ότι θα δεχόταν ο Γιώργος Παπανδρέου να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποδεκτής και από τη Νέα Δημοκρατία. Χρειάστηκε η φορτισμένη, επίμονη, ίσως και ενστικτώδης προσπάθεια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Ετσι ο Πρωθυπουργός
απέφυγε την παγίδα του Αντώνη Σαμαρά.
Αποφάσισε να προχωρήσει τολμηρά στον δομικό ανασχηματισμό της Παρασκευής, με στόχο την υπέρβαση. Η προαναγγελθείσα παραίτηση, που τελικά δεν έγινε, είχε πλούσιο παρασκήνιο. Το χαρακτήρισαν εκκλήσεις, προειδοποιήσεις, ακόμα και απειλές παραίτησης για να σωθεί η παρτίδα.
Η αρχή για τις εννιά ώρες, που συγκλόνισαν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, έγινε με την είσοδο του Γ. Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο, ώρα 1.00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν γύρω στις 10.00 το βράδυ με το σύντομης διάρκειας διάγγελμά του.
Η ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τελείωσε στις 2.00 μ.μ.
Σε λίγο ο Πρωθυπουργός άρχισε τον κύκλο των τηλεφωνικών επαφών με τους επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης έκαναν σαφές ότι δεν θα μετείχαν σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ούτε και η Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε να ενθουσιάζεται με την ιδέα. Οσο για τον Γιώργο Καρατζαφέρη προβλημάτισε με τον επιδερμικό τρόπο που τη δέχτηκε.
Ακολούθησε το τηλεφώνημα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Κράτησε 20 λεπτά της ώρας. Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός. Εκείνος έδειξε ότι συμμετείχε στον προβληματισμό.
Από τα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού άρχισαν αστραπιαία οι διαρροές για αποδοχή της πρότασης Σαμαρά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πήραν φωτιά. Αιφνιδιάστηκαν ακόμα και τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου και της Ιπποκράτους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, γύρω στις 6.00 μ.μ. ήταν ο πρώτος, που έμαθε από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου τη διάθεση του να παραμερίσει για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος ευρύτερης αποδοχής. Σ΄ αυτόν τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και του έδωσε οδηγίες για τη σύνταξη επίσημης ανακοίνωσης. «Παραιτούμαι και θα σχηματιστεί Οικουμενική», του είπε.
Ξεπερνώντας τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο Γ. Πεταλωτής σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου και άρχισε να επικοινωνεί με τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με πρώτη τη γενική γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Ρεγγίνα Βάρτζελη. «Είναι αλήθεια», έλεγε. «Ο Παπανδρέου το πρότεινε. Ετοιμάζω ανακοίνωση».
Η προοπτική αυτή αντιμετωπίστηκε ως επαπειλούμενη καταστροφή. Η Ρεγγίνα Βάρτζελη προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό μέσω του τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, που όμως δεν απαντούσε.
Ειδοποιήθηκαν στελέχη όπως οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Παύλος Γερουλάνος, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Αννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης.
Αφού πέρασαν 10 λεπτά της ώρας μετά την πρώτη αγωνιώδη απόπειρα επικοινωνίας, έγινε και δεύτερη. Ούτε αυτήν τη φορά υπήρξε αποτέλεσμα. Το ίδιο έγινε και με έναν τρίτο γύρο προσπαθειών.
Σε απόγνωση πλέον η Ρεγγίνα Βάρτζελη κάλεσε σύσκεψη στο γραφείο της Βουλής για να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα αποτρεπτικής παρέμβασης. «Ελάτε στη Βουλή, μήπως και σώσουμε την κατάσταση», τους παρότρυνε.
Περίπου εκείνη την ώρα, τον Πρωθυπουργό κατάφερε να συναντήσει ο αδελφός του, Νίκος.
Είπε με αποφασιστικότητα: «Γιώργο, κανένας από τους Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί. Οι Πρωθυπουργοί δεν παραιτούνται».
Λίγο πριν από τις 8.00 το βράδυ η Ρεγγίνα Βάρτζελη κατάφερε να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό, που εναγωνίως αναζητούσε επί δύο ώρες. «Γιώργο, διαφωνούμε πλήρως μαζί σου», τόνισε. «Ηδη ο Σαμαράς σε εκθέτει με διαρροές. Δεν μπορεί να σου ζητά τρίμηνη κυβερνητική συμφωνία. Δεν μπορεί να ζητά επαναδιαπραγμάτευση. Εσύ είσαι ειλικρινής. Εκείνος είναι υποκριτής».
Ο πρωθυπουργός σκέφτηκε πάλι την κατάσταση. Παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα προχώρησε νηφάλια στις οριστικές αποφάσεις του. Γύρω στις 10.00 το βράδυ απηύθυνε διάγγελμα.
Οι συνεργάτες του ανάσαναν βαθιά όταν τον άκουσαν να καταλήγει: «Εγώ θα συνεχίσω τον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου